Foto: Fredrik Sandin Carlson/Arbetsmiljöverket

Avtalsrörelsen är inne i en intensiv sluttamp. För Kommunal är det viktigt att kravet på låglönesatsningen går igenom.

– Vi ska inte hamna i ett läge i Sverige med fattiga arbetare, säger avtalssekreteraren Johan Ingelskog.

Nu närmar sig avtalsrörelsen sitt slut. Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare är inne i en intensiv sluttamp för att parterna ska få ihop nya avtal innan de gamla löper ut på fredag kväll.

En viktig del i årets avtalsrörelse för flera av fackföreningarna och deras medlemmar är kravet på en låglönesatsning. För LO-förbunden innebär det att förutom en lönehöjning på 4,4 procent ska lägstalönerna i avtalen justeras upp med 1 371 kronor, och de som tjänar under 27 100 kronor ska få ett lika stort påslag.

– I den här typen av inflationstider är det de lägst avlönade som drabbas allra hårdast. Vi ska inte hamna i ett läge i Sverige med fattiga arbetare, man ska kunna överleva på en vanlig arbetarlön. Det är många som inte klarar det i dag, säger Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog.

Låglönesatsningen är viktig, menar han, dels för att det förhindrar att vi får nya fattiga arbetare och för att de som har låga löner i dag får lite extra för mat på bordet.

Från arbetsgivarsidan argumenteras det emot en sådan satsning, då högre lägstalöner skulle höja trösklarna på arbetsmarknaden för de som redan har svårt att ta sig in på den. Johan Ingelskog tycker att arbetsgivarna låter som en ”LP-spelare som hackar”.

– Det argumentet hör vi varje avtalsrörelse. Men övriga socialförsäkringar har höjts med KPI, gapet mellan att gå på a-kassa jämfört med att jobba har minskat. Därför är det rimligt att lägstalönerna justeras upp för att det ska löna sig att arbeta, säger han.

I Dagens Arenas podd Magasinet säger Susanne Spector, chef för makroekonomisk analys på Nordea, att högre lägstalöner kan höja trösklarna eller påverka vilka som får jobb.

– Men i den här miljön kommer med stor sannolikhet även lägstalönerna sänkas i reala termer. Vi är i ett annat läge än vad det har varit tidigare när man velat höja lägstalönerna mer än andra löner och inflationen varit låg, säger hon.

Situationen ser annorlunda ut i dag än i höstas när ni kom ut med kraven. Med facit på hand, nu när inflationen fortfarande är hög, hade ni kunnat kräva en högre låglönesatsning?

– Vi har landat i ett belopp som vi tror att vi och arbetsgivarna klarar. Det blir inte full täckning för inflationen, men en viss typ av kompensation. Vi vill inte ha en lönedriven inflation i Sverige, säger Johan Ingelskog.

Nu såhär på sluttampen, ser ni på Kommunal en risk med att låglönesatsningen inte går igenom?

– Vi har varit tydliga med att för att vi ska kunna ta ansvar måste två saker ske. Det ena är att arbetsgivare förstår att vi har fått fattiga arbetare i Sverige, och att de satsar på att inte ha fattiga anställda på sina arbetsplatser. Det andra är att arbetsgivare, direktörer och VD:ar också tar sitt ansvar. Det utgår jag ifrån att de gör, säger Johan Ingelskog.