Foto: Anna-Stina Takala/Flickr
Foto: Anna-Stina Takala/Flickr

173 000 potentiella bostäder finns i färdiga och aktuella detaljplaner i 54 av Sveriges kommuner. Men byggandet dröjer. 

SKL:s senaste enkätstudie om bostäder framgår det att 173 000 potentiella bostäder finns i färdiga och aktuella detlaljplaner (som anger hur ett område ska bebyggas och användas) i 54 av Sveriges tillväxtkommuner.

Cirka 22 000 bostäder i dessa kommuner färdigställdes år 2014.

Kommunerna uppger dessutom att de nu arbetar fram planer som omfattar ytterligare 173 000 bostäder och som de bedömer kan förverkligas inom tio år – alltså sammanlagt 346 000.

– Men även om ambitionerna nu höjs, så bör staten ge kommuner och byggherrar förutsättningar att öka byggandet ännu mer. Vi står inför en mycket svår situation. Det krävs bland annat betydande regelförenklingar. De politiska partierna behöver enas om en gemensam bostadspolitik över blockgränserna, säger Johan Persson, ordförande i SKL:s samhällsbyggnadsberedning, i ett pressmeddelande.

Mariell Juhlin är chefsekonom på Hyresgästföreningen och välkomnar SKL:s rapport. Förutom de långsiktiga förändringar som behöver komma från staten så finns det mycket som kommunerna kan göra redan nu, anser hon.

– På kommunal nivå finns det utrymme att optimera byggandet, man behöver inte invänta regelförenklingar.

Hon säger att det faktum att det finns många planlagda bostäder, men få som byggs, tyder på någon form av marknadsmisslyckande.

– Kortsiktigt så behöver kommunerna förstå sin roll som en aktör på en marknad. Hur de agerar och hur deras markpolicy ser ut påverkar hur man bygger och vad man bygger. Om kommunen vinstmaximerar på sin mark, kommer till exempel hyresrätten ha svårt att konkurrera med ägda boenden.

Det är inte nödvändigtvis regelverken som håller tillbaka nyproduktionen, anser Mariell Juhlin – kommunerna måste förstå hur de ska utnyttja dem. Hon nämner Helsingborg och Uppsala som två goda exempel.

– Helsingborg har sett till att alltid ha en bank av färdiga bygglov. Kommer någon och vill bygga så ska det gå snabbt. De har också gått ut och letat efter entreprenörer som bygger billiga hyresrätter.

– Uppsala har bred politisk enighet och aktivt arbetat med att sätta målsättningar och tydliga beslut om att de vill prioritera byggande. De har också jobbat aktivt med att öka antalet byggherrar som vill komma in på marknaden, från ungefär tio till kanske 40 stycken.