Foto: Carin Wesström, Danderyds Sjukhus
Foto: Carin Wesström, Danderyds Sjukhus

Ännu fler vårdplatser tvingas att stänga i sommar, jämfört med förra året. Anledningen är att sjukhusen inte klarar bemanningen – 500 sjuksköterskor saknas, skriver Svd.

Sommaren brukar vara en hård tid för sjukvården i Stockholm. Under den kommande semestern beräknas 100 fler vårdplatser att tvingas stänga, jämfört med förra året. Långa vårdköer och underbemannade sjukhus har gjort att den sittande borgerliga majoriteten i år har skjutit till 60 extra miljoner kronor för att klara bemanningen när semestrarna slår till. Befintlig personal uppmuntras att ta ut sin ledighet i höst och ny tillfällig personal rekryteras.

Men enligt Vårdförbundet är det långt ifrån tillräckligt.
– Det är ohållbart. Det står inga sjuksköterskor utanför landstingsdörren och väntar på att få jobb. I stället räknar politikerna återigen med att personalen ska offra sig och vara lojal, säger Vårdförbundets länsordförande Eva Nowak, till Svd.

Men plats- och personalbrist är inte de enda problemen för sjukvården i Stockholm. Akutsjukhusen går 200 miljoner kronor back, enligt marsrapporten från landstingets ekonomikontor. Bara Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge drar över budgeten med 134 miljoner kronor
– Det växlar månad för månad, men det är ingen fördel med minustecken i den ekonomiska prognosen. Vi måste hålla igen på kostnader samtidigt som bristen på sjuksköterskor är vårt stora problem, säger Carl-Göran Ericsson, chefsläkare på Danderyds sjukhus, till Svd.

Men Finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) är inte orolig. Till Svd säger han:
– Vi kan hantera köerna inom vården. Att patientflödena fungerar är det viktigaste och jag uppfattar inte att somrarna blir värre och värre.