ÖFKs supportrar på Jämtkraft Arena. Bild: Wikimedia

SPort Fotbollsklubben Östersunds FK har hamnat i den ena knipan efter den andra. Nu senast handlar det om misslyckande investeringar i en bluffvaluta. Ronald Åman skriver om en förening med nio liv.

Onecoin dök upp för drygt fem år sedan och beskrevs som en ny valuta som skulle revolutionera världsekonomin och göra de som hoppade på tidigt stenrika. Vid den här tiden var kryptovalutan bitcoin på allas läppar, framför allt för att värdet hade stigit något ofantligt på ett par år och gjort de som köpte tidigt väldigt förmögna. I samma hajp dök Onecoin upp och beskrevs som en chans att vara med från start. Allt frontades av en kvinna som blivit känd som kryptodrottningen från Bulgarien. På jättelika massmöten sålde hon och hennes kumpaner in Onecoin som världens bästa investering.

En av centralgestalterna i den här historien är svenske Sebastian Greenwood. Via filmupptagningar från massmöten ser man ofta honom i klädd i smoking, skrikandes i en mikrofon till pumpande musik. Han eldar på publiken och bygger upp den här väckelsestämningen som har präglat Onecoin. Han är i dag misstänkt för en rad bedrägeribrott kopplade till Onecoin, och sitter nu häktad i New York i väntan på en rättegång som har skjutits upp gång på gång.

2016 gjorde Östersunds FK:s dåvarande ordförande Daniel Kindberg en miljoninvestering i Onecoin, kryptovalutan som beskrivits som ett svindleri av historiska mått.

Investeringen gjordes i ÖFK:s namn och nu är pengarna låsta i kryptovalutan.

Uppgifterna i Östersundspostens avslöjande kommer från förundersökningsprotokollet i mutåtalet mot Östersund FK:s förre ordförande Daniel Kindberg. I det cirka 7 000 sidor långa protokollet nämns en investering i kryptovalutan Onecoin på över en halv miljon kronor. Investeringen gjordes i ÖFK:s namn av Kindbergs företag Nockt AB och en annan man som ska ha presenterat idén för Kindberg.

I avtalet som rör investeringen i Onecoin framgår det att Kindbergs företag satsade pengar i klubbens namn för att få avkastning på Onecoin.

– Det var ett ÖFK-fan som kontaktade mig och presenterade att han hade ett koncept som var kryptovaluta och han undrade om jag ville vara med honom och satsa i det åt ÖFK, säger Kindberg till ÖP.

Problemet är bara att den påstådda kryptovalutan är en av de största bluffarna i historien. Onecoin var egentligen bara ett gigantiskt pyramidspel där flera miljarder kronor gick upp i rök. En av Onecoins huvudpersoner är svenske Sebastian Greenwood, som just nu sitter häktad i New York och riskerar upp till 90 års fängelse.

– De som drev det här bedrägeriet hade byggt system där det såg ut som att värdet på dina investeringar växte, men det var bara bluff och båg så klart, säger kryptoexperten Totte Löfström till ÖP.

– Ett traditionellt pyramidspel. Det skapades alltså inget nytt värde i det här projektet. Det är inte ens ett företag i grund och botten. Det som höll igång verksamheten var att det var fler och fler personer som tryckte in pengar i det, säger experten till ÖP.

Kontot finns kvar men investeringen kan inte räknas in som en tillgång för klubben.

Mannen som tipsade Kindberg om Onecoin säger till ÖP att han inte gett upp förhoppningen om att få tillbaka pengarna. Kryptoexperten Totte Löfström säger till ÖP att det är noll procents chans att det händer.

Finns det någon svensk elitklubb som drabbas av samma rutinmässiga öden?

En iakttagelse och undran: finns det någon svensk elitklubb som drabbas av samma rutinmässiga öden? Under den allsvenska tiden (från och med 2016) har den ena märkliga saken efter den andra inträffat. På den positiva sidan märks alla sportsliga framgångar, minns segern i Svenska Cupen som gav Europaäventyret 2017 då man föll mot Arsenal i sextondelsfinal.

Men totalt sett har den negativa och märkliga turerna överskuggat pluskontot – här en handfull exempel, att läggas till ovanstående. Listan hade kunnat göras längre:

  • Styrelseordförande Daniel Kindberg blev anhållen, misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott.
  • Försäljningen av Saman Ghoddos och oegentligheterna kring hans övergång till franska Amiens SC. Ghoddos dömdes samtidigt till fyra månaders avstängning samt böter på fyra miljoner euro.
  • Avtalet med det lilla bolaget från Cypern, Puls8 Ltd, som skulle göra en investering på mellan 15 och 16 miljoner kronor i Östersunds FK genom sponsring. Av det blev inget.
  • Papperskonstruktionen där spelartruppens värde skrevs upp från 4 miljoner till 64,9 miljoner godkändes (naturligtvis) inte av Svenska Fotbollförbundet.
  • Baracken som värderades till 1,1 miljoner när Kindberg skänkte den till klubben. ÖFK värderade byggnaden till 3,1 miljoner kronor, år efter år.

Ytterligare en betraktelse: oavsett vad som händer tycks ÖFK klara elitlicensen. Är inte det märkligt?

Östersunds FK beviljades inte elitlicens för 2020 av Svenska Fotbollförbundets licensnämnd. Det skulle innebära att Östersund enligt regelverket skulle flyttas ned en serie till Superettan. Platsen i Allsvenskan skulle då erbjudas Brage som förlorade kvalet till Allsvenskan mot Kalmar FF.

Men även här klarade sig ÖFK ur ett parterrläge och fintade upp licensnämnden på läktaren.

Östersund FK har som devis ”Vi ger oss aldrig”. Kongenialt uttryck.