Bild: Pixabay

Sport Med löften om liv som fotbollsproffs har flera unga pojkar lockats till Sverige. Nu utreds det av såväl polisen som Fotbollförbundet, skriver Ronald Åman.

Det var i januari tidigare i år som P4 Kronoberg avslöjade att polisen slagit till mot en adress i Norrhult. Adressen kopplas till Mohamed Abdi Elmi, den före detta socialdemokratiske kommunpolitikern och mannen bakom fotbollsklubben Växjö United. Man beslagtog bland annat datorer och hårddiskar. Enligt radiokanalen gjorde myndigheten flera tillslag mot andra adresser senare under dagen.

En lördag i januari stoppades även en närstående till Elmi på Arlanda när denne var i färd med att lämna landet. Under måndagen berättade P4 Kronoberg även att personen i fråga är anhållen, misstänkt för grovt bedrägeri.

Mohamed Abdi Elmi är i huvudsak misstänkt för grovt bedrägeri och utreds för att bland annat ha lurat Arbetsförmedlingen på över 25 miljoner kronor.

Under tisdagen veckan därpå rapporterade sedan P4 Kronoberg att Abdi Elmi överlämnat sig till polisen.

Det innebär ytterligare ett kapitel i en lång historia som på många sätt kretsar kring fotbollsklubben Elmi styrt, Växjö United.

Växjö United uteslöts ur Svenska Fotbollförbundet i april 2019. Klubben har granskats åtskilliga gånger av svenska medier de senaste åren och återkommande varit anklagad för matchfixning, men även andra oegentligheter.

Tidigare har det kunnat visa hur uppemot 40 ugandiska fotbollsspelare lockats till Växjö United via Gothia Cup mellan åren 2012–2014, trots att spelarna var tonåringar och klubben spelade i division fem.

Väl på plats i Sverige blev verkligheten för de ugandiska spelarna en annan.

Enligt vittnen till processen besökte Mohamed Abdi Elmi själv Uganda och utfärdade löften om boende, mat, ersättning, identitetshandlingar och ett liv som professionell fotbollsspelare i Sverige.

Väl på plats i Sverige blev verkligheten för de ugandiska spelarna en annan. Flera ugandiska spelares identiteter har senare förekommit i Mohamed Abdi Elmis många olika bolag och föreningar

Elmi har enligt både Skatteverket och polisens misstankar använt så kallade ”målvakter” i flera av de bolag som är involverade i det misstänkta bedrägeriet.

En internationell expert på så kallad ”fotbollstrafficking”, Dr. James Esson, menar att händelseförloppet ”tickar alla boxar för trafficking genom fotboll”.

I slutet på förra året avslöjades hur minst 80 ugandiska ungdomsspelare kom till Sverige via Gothia Cup mellan 2012 och 2014. En majoritet av spelarna reste till Sverige med ungdomslaget Kampala Junior Team, som vann flera titlar på Gothia Cup under samma period.

Några av spelarna har sedan dess etablerat sig på elitnivå och representerar i dag det ugandiska landslaget, däribland den före detta Kalmar FF-spelaren Lumala Abdu, som vid inresa med Kampala Junior Team 2013 tycks ha hetat Charles Ssali.

Granskningen visade även hur minst 40 av spelarna lockades till skandalklubben Växjö United, då i division fem, med hjälp av löften om ett liv som fotbollsproffs i Sverige. Flera personer pekar ut Växjö Uniteds ordförande vid tidpunkten, Mohammed Abdi Elmi, efter att denne rest till Kampala och framfört löften på plats.

Elmi är själv under polisutredning och misstänks för bland annat grovt bedrägeri. P4 Kronoberg har tidigare visat hur han fått ut över 25 miljoner kronor från Arbetsförmedlingen till olika företag, varav många sedan gått i konkurs och saknat bokföring. Förra månaden överlämnade han sig till polisen som ett led i utredningen. Han har nekat till att det skulle funnits ett samarbete mellan Växjö United och Kampala Junior Team.

Flera ugandiska spelares identiteter har förekommit i de bolag som figurerar i utredningen av Elmi.

Avslöjandet väckte starka reaktioner hos ledningen för Gothia Cup, men även hos Svenska Fotbollförbundet. Bland annat var ordföranden Karl-Erik Nilsson kritisk till att man inte reagerat på hur ungdomsspelare inte återvänt till Uganda:

Om unga människor ger sig i väg till ett annat land tillsammans för att spela en fotbollsturnering, men sedan inte återvänder, då är det helt anmärkningsvärt och upprörande att ingen reaktion kommer. Någon borde ha saknat de här pojkarna. Man är både förvånad och väldigt, väldigt bekymrad av den här typen av företeelser.

Nu har Svenska Fotbollförbundet tagit ärendet till Fifa:

Utifrån vad som framkommit av artikeln önskar SvFF få klarhet i vilken kännedom det ugandiska fotbollförbundet (FUFA) haft om det faktum att en stor mängd spelare från Kampala Junior Team till synes inte återvänt till Uganda efter Gothia Cup, vad FUFA gjort för att säkerställa att FIFA:s regler om internationella övergångar av minderåriga efterlevs, samt vilka eventuella sanktioner FUFA ålagt Kampala Junior Team för det missbruk av utfärdade visum som till synes förekommit. SvFF har därför tillskrivit FIFA och efterfrågat en utredning av dessa frågor.

Men Mohammed Abdi Elmi hade inte bara Afrika som marknad. Welson Noronha från Brasilien och Matias Reynoso från Argentina är två spelare som känner sig lurade av Växjö United.

Han är besviken på sin situation och mycket orolig för sina föräldrar som skuldsatt sig hans skull.

Welson Noronha sover på en madrass på golvet i hörnet i ett av rummen som han delar med en annan spelare.

Mellan sju, åtta personer delade på en trea i Araby, ett av landets femton särskilt utsatta problemområden, skriver Expressen som intervjuat de två spelarna:

Min agent sa att allt var ordnat. Jag skulle få månadslön, bostad, mat och spelkontrakt men hittills har jag inte fått någonting.

Welson är beroende av den hjälp han kan få av de andra spelarna i lägenheten. Mat, hygienartiklar och kläder får han av sina vänner.

Samtliga spelare som bor i lägenheten kommer från Argentina förutom Welson Noronha som är från Brasilien. Han är besviken på sin situation och mycket orolig för sina föräldrar som skuldsatt sig hans skull.

Mina föräldrar är fattiga men har ändå investerat 8000 real (ungefär 20 000 kronor) i min resa till Sverige. Tanken var att jag skulle spela fotboll och skicka pengar till dem.

En spelare som hjälpte Welson så gott han kunde var Matias Reynoso från Argentina. Till skillnad från Welson fick han tre tusen kronor i månaden av klubben.

Lönen var lägre än vad som hade sagts till mig och pengarna räckte knappt till mat. Vi gick ihop och köpte mat gemensamt och hjälpte varandra på det sättet.

Förutom inköp av basvaror var han även köpa egna fotbollskläder för att kunna träna och spela fotboll.

Fotbollsbyxor och tröjor i klubbens färger var jag tvungen att köpa själv.

Både Welson och Matias lämnade klubben efter tre månader i Växjö, besvikna och skuldsatta. Pojkdrömmen om spel i Europa blev till en mardröm i Växjö United.

 

***

Följ Dagens Arena på Facebook