Vanessa Berhe
Vanessa Berhe

I takt med att delar av vår värld rasar i krig och att muren runt Europa byggs högre är behovet av vår solidaritet starkare än någonsin, skriver gymnasieeleven Vanessa Berhe.

För några veckor sedan tog min yngsta farbror den farofyllda båtresan över Medelhavet. Han är bara en av 4 000 personer som varje månad flyr mitt hemland Eritrea. I veckan har det gått ett år sedan katastrofen utanför Lampedusa där 369 flyktingar miste sina liv.

Många av dessa flyktingar hade gått genom öknar, blivit kidnappade för att sedan bli utpressade, torterade och våldtagna innan de lyckats bli fria och samla ihop sina sista pengar till vad de trodde sig skulle vara den sista delen i deras långa resa mot trygghet.

I går drog ‘Mos Maiorum’ igång. Det är en EU-satsning där man aktivt ska jaga papperslösa inom Schengenområdet och kartlägga och förstöra de enda vägarna som flyktingar i nuläget kan använda sig av för att nå Europa.

De flyktingar som lyckas nå Europa har inte bara flytt förtryck, förföljelse och krig, men har också vart tvungna att ta sig igenom ett helvete för att nå hit. Det finns ett desperat behov av att skapa lagliga vägar till Europa, men det är inget man väljer att satsa på.

EU:s nuvarande migrationspolitik är varken human eller hållbar. Det är på grund av den som ansvaret för en stor del av alla flyktingar har landat på Italien. Det är troligtvis också anledningen till att Italien genom sitt ordförandeskap i EU väljer att dra igång det här livsfarliga projektet. Ett projekt som Sverige nu frivilligt väljer att delta i.

Min farbror klarade resan till Italien men jag glömmer aldrig min lillebrors rädsla under de dagar vi väntade på att få bekräftelse på att han levde. Det finns en livsfarlig spricka i den här situationen. Vi på den ena sidan, som lider av konsekvenserna av den här politiken och beslutsfattarna på andra sidan, som migrationspolitiken på ett statistiskt och sterilt sätt.

Jag önskar att våra beslutsfattare i Europa och i Sverige försöker förstå rädslan med att lämna allting bakom sig, och att med livet och hoppet som enda bagage ta sig an resan mot trygghet. Det är en resa som nu verkar sakna destination och en rädsla som från och med måndag bara kommer att öka. De kommer att jagas som kriminella.

Sverige, gå genast ur denna aktion. Kärleken till våra medmänniskor är vad som håller ihop en demokrati. I takt med att delar av vår värld rasar i krig och att muren runt Europa byggs högre är behovet av vår solidaritet starkare än någonsin. Glöm inte att den som flyr inte har något val.

Ingen människa kan någonsin vara illegal.

Vanessa Berhe, gymnasieelev, arbetar för att öka flyktingars status och rättigheter