Hade förlossningsvården varit mer prioriterad om det var män som födde barn? Det frågar sig Hanna Navier och Amanda Netscher (RFSU Stockholm).

Handlar den nedprioriterade förlossningsvården om jämställdhet? Att vara barnmorska är ett kvinnodominerat yrke med låga löner, hög arbetsbelastning som utförs under slitsamma förhållanden. Och att föda barnet är det kvinnan som gör.  RFSU Stockholm undrar om det sett annorlunda ut om män födde barn? Hade förlossningsvården varit mer prioriterad?

Barnmorskorna i Stockholm sliter hårt för att räcka till för alla födande kvinnor men situationen har blivit ohållbar. Nu varnar de för att födande kvinnor inte längre kan garanteras en säker och trygg vård.

Rätt till säker mödravård är en fråga om liv och död. Därför ser vi med oro på vittnesmålen från vårdpersonal på Stockholms förlossningsavdelningar den senaste månaden. Vi har hört barnmorskor berätta hur de inte hinner äta eller svara i telefon och att de tvingas hänvisa födande kvinnor till sjukhus i andra län. Vi har hört kvinnor berätta att de fått föda utan smärtlindring, i en skrubb eller på en toalett. Det är en oacceptabel situation och den visar att trygg mödravård inte kan tas för given ens i Sverige.

Bristen på resurser och oviljan att satsa från politiskt håll väcker frågor. Hade resurserna varit så otillräckliga och neddragningarna så påtagliga om det var män som födde barn? Hade arbetsbelastningen inom förlossningsvården varit så hög om det till största del vore män som arbetade som barnmorskor, sjuksköterskor och vårdbiträden? Kanske hade det funnits resurser så att en manlig förstfödare kunnat åtföljas av en barnmorska under hela förlossningen. Kanske hade barnmorskorna, sjuksköterskorna och vårdbiträdenas viktiga arbete fått kräva en god arbetsmiljö med ordentliga raster.

RFSU Stockholm stöder barnmorskornas upprop ”Stockholms barnmorskor kräver förutsättningar för trygg och säker vård”.

RFSU Stockholm kräver därför mer resurser till förlossningsvården och en god arbetsmiljö för de barnmorskor, läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal som arbetar där. Stockholm år 2013 måste kunna erbjuda födande kvinnor en trygg och säker förlossningsvård.

Är detta en fråga om hur jämställdhet i vården ser ut i praktiken? Det är lätt att tänka att prioriteringarna och fördelningen av resurser hade sett annorlunda ut om män födde barn och om det vore män som utförde arbetet.

Hanna Navier, ordförande i RFSU Stockholm
Amanda Netscher, vice ordförande i RFSU Stockholm