Moderaternas förakt för folkbiblioteken är de bortskämda vattenkammade barnens blick på oss andra. För tjugo år sedan försökte de lägga avgifter på boklån, men gav upp. Nu vill de i stället privatisera med Nacka som laboratorium. Målet är fastlagt: att förvandla bibliotek från bildning till business.

Det räcker med ett snabbt lördagsbesök på förebilden, den så kallade Dieselverkstan i Nacka, för att förstå poängen. Café, buller, slammer och hojtande människor. En biblioteksmiljö med stor bokhandel som förebild.

De som dristar sig att försvara rum för tystnad och eftertanke känner sig skamligt gammeldags – trots att de egentligen försvarar framtiden. Bibliotek är grundstenar för mänsklig utveckling. Där kan man hämta några av de ”capabilities”, förmågor, som ekonomen Amartya Sen pekat ut som de viktigaste rättviseverktygen.

Men de nya biblioteksentreprenörerna grubblar inte över bildning eller verktyg för jämlikhet. De räknar antalet utlån och besök som enda betyg. Biblioteken håller på att fastna i samma mardröm av statistik – eller ”stats” – som poliserna i teveserien The Wire.

Bildningstankens fiender verkar nu samlats även inne i själva biblioteksvärlden. I fredagens Sydsvenskan uppmärksammade Per Svensson en skrift från Bibliotekstjänst där generalsekreteraren från Svensk biblioteksförening beklagar att människor fortfarande vill låna böcker – eller ”svarttrycket” som han kallar dem. I samma skrift får kulturministern frågan om skillnaden mellan bibliotek och nöjesfält. Hon svarar: ”En nöjespark brukar sällan vara gratis”.

Samtidigt är utmaningarna och möjligheterna svindlande. När samlas det svenska kulturarvet – böcker, konst, filmer, musik, tidningslägg – i ett samlat digitaliserat nationellt bibliotek? Folkbibliotekens hemsidor kan utvecklas till verktyg att nå de olika internationella digitala och öppna bibliotek som utvecklas. Men till dessa investeringar i infrastruktur avsetts varken pengar eller tankekraft. Svensk kommersfilosofi uppdaterar inget, den bara avmoderniserar.

Bibliotek är de enda offentliga rummen med fria datorer. När kommuner stänger fritidsgårdar förväntas de därför bli en glad central för datorspel – chans att förbättra besökstatistiken! När skolan förutsätter att barn har bredbandsuppkoppling hemma blir biblioteket räddning för de i familjer som saknar pengar. Men det är problem som måste lösas med andra, mer verkningsfulla, välfärdspolitiska insatser.

De enda som verkar förstå att bibliotek är bäst som just bibliotek – för litteratur, fakta, musik och film – är alla som använder dem. Kanske för att de har egen erfarenhet av hur tystnad, lysrör och eget sökande efter kunskap och tankeflykt förändrat deras liv. Jag är en av dem.