Mångfaldsparaden i Visby 2018. Bakom poliser står en grupp NMR-deltagare.

almedalen 18 Det blev stor uppslutning när RFSL Gotland för andra året bjöd in till en mångfaldsmarsch genom Visby i protest mot nazisternas närvaro.

Det kändes som att tåget aldrig tog slut när demonstranterna passerade hörnet på biblioteket, ned mot Almedalsparken, i slutet av marschen. På andra sidan gatan, under uppsikt av vad som såg ut som några få poliser, stod ett trettiotal medlemmar från Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, uppradade.

– Vad fan är det för kärlek ni pratar om? utbrast en kvinnlig NMR-deltagare surt mot en av demonstranterna.

Det var dock ingen i Mångfaldsparaden som lät sig tystas, och några minuter senare avlöste jublen och applåderna varandra när talare som Jan Björklund (L), Gustav Fridolin (L) och Tobias Billström (M) äntrade scenen för korta appeller.

Maria Sääf och Anneli Weiner demonstrerade för mångfald.

Maria Sääf och Anneli Weiner lyssnade på talen under ett träd snett bakom scenen.

– Jag är här för att försvara det öppna samhället och demokratin, sa Maria Sääf.

Hon är kritisk till att NMR fått tillstånd fått demonstrera överhuvudtaget, och tycker att polisen har överskattat sin förmåga att se till att skydda säkerheten i Visby under nazisternas närvaro.

– Jag tycker att det är svagt att polisen säger att de har tillräckligt med resurser för att klara säkerheten, säger hon.

Gustav Fridolin talar.

Anneli Weiner tycker att det är dags att goda krafter i samhället slutar ta demokratin och friheten för givna.

– Vi lutar oss mot lagar och regler, men vi behöver medvetandegöra oss och mobilisera kring det öppna samhället, säger hon.

En man har anhållits misstänkt för misshandel med hatbrottsmotiv i samband med att en kvinna blev misshandlad när hon höll i en regnbågsflagga igår kväll.

NMR har fått polistillstånd att hålla stillastående demonstrationer en timme i taget under tre dagar på Hamnplan i Visby, men de har visat sin närvaro på många håll i stan under det senaste dygnet.