Stefan Johannesson/Harry Kane Foto:Wikimedia/Pixabay

Fotbolls-VM De landslag som skulle bära regnbågsbindel på matcherna under fotbolls-VM i Qatar väljer nu att inte göra det eftersom de i så fall riskerade att straffas med gula kort. Enligt RFSL borde Fifa få ”rött kort” för sitt agerande och svenske domarbasen Stefan Johannesson menar att beslutet är ”helt horribelt”. 

Englands Harry Kane var en av de lagkaptener som ville bära en lagkaptensbindel med regnbågsfärger och budskapet ”One Love” för att stödja hbtqi-rättigheter. Men med bara timmar kvar till avspark i Englands första match i VM gick laget tillsammans med sex andra landslag ut med ett gemensamt uttalande om att man inte kommer att använda regnbågsbindeln. Beskedet kom efter att Fifa hotat med att de lagkaptener som använde bindeln skulle drabbas av gula kort. 

Stefan Johannesson, före detta elitfotbollsdomare och numera ansvarig för elitdomare på Svenska fotbollsförbundet, säger till Dagens Arena att det finns stöd i regelverket för Fifa att agera på det här sättet. 

– Man kan hävda att det handlar om felaktig utrustning, på samma sätt som att man måste ta av sig ett örhänge. Det är så klart helt horribelt men det är den regeln de kommer att åberopa. 

Hur hade du själv agerat som domare i en sådan situation?

– Jag hade nog följt vad de sagt. Du har jobbat ett helt liv för att få vara på VM och döma och då vill du såklart göra det. Sen hade jag mått sjukt dåligt över det. Men man ska komma ihåg att det är inte domarens fel utan det är de som bestämmer som borde se till att det inte finns såna här regler, säger Stefan Johannesson. 

Trifa Shakely, förbundsordförande för RFSL, skräder inte orden när Dagens Arena frågar hur hon ser på Fifas agerande. 

– Fifa fortsätter skämma ut sig. De har varit helt oförstående för den här kritiken som kommit sen Qatar blev värd för VM. De verkar inte förstå att det handlar om verkliga människor och deras rättigheter och att en stor del av fotbollsvärlden inte håller med om det här. Om Fifa vill ge gult kort till One Love-bindeln får de rött kort av oss.