Vänsterpartiet presenterar en egen kandidat att ta kampen mot SD:s Björn Söder om posten som andre vice talman. V nominerar Lotta Johnsson Fornarve till posten som andre vice talman.

På torsdagen presenterar Jonas Sjöstedt en vänsterpartistisk kandidat till posten som andre vice talman. På presskonferensen säger Sjöstedt att de uppmanat Centerpartiet att nominera en kandidat, men att de valt att inte göra det.

– Vi har uppmanat C att ställa upp en motkandidat till Björn Söder, vi har dessvärre fått besked att man inte tänker utmana Björn Söder.

– SD har nominerat Björn Söder som andre vice talman, vi kan inte acceptera den nomineringen. Vi kommer inte medverka till att han väljs, säger Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiet nominerar nu Lotta Johnsson Fornarve till posten. Lotta Johnsson Fornarve har suttit med i partistyrelsen för Vänsterpartiet och haft en rad kommunalpolitiska uppdrag i Linköping och Oxelösund. 2014 kom hon in i riksdagen. Hon sitter för närvarande i Försvarsutskottet och Försvarsberedningen.

– Hon har en mycket lång parlamentarisk erfarenhet, internationellt som nationellt, säger Jonas Sjöstedt.

Lotta Johnsson Fornarve säger själv på presskonferensen att SD är ett parti som inte accepterar alla människors lika värde.

– SD är ett parti som har en klart rasistisk agenda. Vi kan inte ha en talman som inte accepterar människors lika värde.

Vänsterpartiet vill se att Socialdemokraterna får talmansposten, Moderaterna vice talmansposten och att Johnsson Fornarve får posten som andre vice talman.

Om C nominerar en egen kandidat är Vänsterpartiet beredda att rösta på den personen.

– Upp till bevis, Jan Björklund och Annie Lööf, kommer ni medverka till att Björn Söder blir talman? säger Jonas Sjöstedt.