utstationering På två år har antalet utstationerade byggarbetare i Sverige ökat med 66 procent. » Vi kämpar med att hinna besöka arbetsplatserna«, säger Tomas Emanuelsson, ordförande Byggnads Väst.

Antalet utländska arbetstagare som jobbar tillfälligt i Sverige ökar i stadig takt, visar nya siffror från Arbetsmiljöverket. Under 2016 handlade det om totalt 47 727 utstationerade arbetare, en ökning med tolv procent jämfört med förra året. Flest arbetstagare kommer från Polen (drygt vart femte) och därefter Litauen (drygt vart tionde).

Siffrorna visar också att över hälften av alla utstationerade arbetar inom byggbranschen.

I Halland till exempel, har antalet utstationerade i byggbranschen ökat med 176 procent mellan 2015 och 2016 – från 586 till 1 619 arbetstagare.

Tomas Emanuelsson, ordförande för Byggnads i västra Sverige, säger att man märker av att trycket ökat i och med högkonjunkturen.

– Vi kämpar med att hinna besöka arbetsplatserna och prata med arbetarna om deras löner och villkor, säger han.

Han tror också att det finns ett mörkertal, att inte alla arbetsgivare anmäler att de har utstationerad arbetskraft till Arbetsmiljöverket.

– Känslan är att det är lite ihåligt.

»Det finns säkert ett mörkertal men det är omöjligt att svara på hur stort det är«, skriver Arbetsmiljöverket i ett mejl till Dagens Arena.

Arbetsgivare är skyldiga att anmäla en utstationering till Arbetsmiljöverket senast när en utstationerad arbetstagare påbörjar arbetet i Sverige. Och enligt myndigheten finns en sanktionsavgift på 20 000 kronor om arbetsgivaren inte anmält arbetstagarna eller har anmält försent.