Alliansen

Regeringen kände till riskerna – men valde att inte informera den styrelse de nu lägger ansvaret på.

På tisdagen berättar tidigare näringsminister Maud Olofsson (C) för Sveriges Radios Ekot att samtliga partiledare i alliansen, inklusive statsministern, informerades om både affären och farhågorna att man betalade tiotals miljarder för mycket när Vattenfall köpte Nuon.

Tidigare har Fredrik Reinfeldt (M) inte velat svara eftersom han menar att han inte var med och fattade beslutet.
– Jag tycker att de som fattade besluten ska redogöra för sina överväganden och hur det eventuellt värderades, sa Reinfeldt till Ekot i förra veckan.

”De som fattade besluten” visar sig nu vara statsministern själv, tillsammans med de andra partiledarna, enligt såväl Olofsson som den interna promemoria TV4 Nyheterna kunde visa upp i slutet på förra veckan.

Maud Olofsson säger att också de andra partiledarna hade tagit del av varningarna och därför undrade om Vattenfall verkligen skulle klara avkastningen.
– De ställde naturligtvis samma frågor som jag hade ställt mig: Kommer vi att klara avkastningen och eftersom vi fick det svaret från styrelsen att de skulle klara det så hade ju vi ingen anledning att betvivla det, säger Olofsson till Ekot.

Den inställningen sågades i december av finansmarknadsminister Peter Norman (M) som då sa att företagsledningen och styrelsen fått för lösa tyglar av ägaren staten och dess ombud regeringen.

SvD Näringsliv avslöjar på tisdagen ytterligare försvårande uppgifter. Enligt fackförbundet Unionens styrelserepresentant Johnny Bernhardsson, och tidigare anställda som SvD varit i kontakt med, berättade aldrig statens ägarrepresentant för resten av styrelsen om alla de som varnade för att priset var upp till 27 miljarder för högt.
– Någon sådan information presenterades inte. Det är ju olyckligt. Om det fanns ett sådant material hade det förstås varit värdefullt att få ta del av det, säger Johnny Bernhardsson till SvD och fortsätter:
– Det känns ju i så fall märkligt att det inte kom fram. Det är klart att man vill ha ett så fullödigt underlag som möjligt.

Stämmer uppgifterna kände regeringen, inklusive samtliga alliansens partiledare, till riskerna med affären och ignorerade inte bara varningarna utan struntade också i att informera styrelsen om dem.