Alliansen

Näringsministern och regeringen varnades men valde att inte blåsa av katastrofaffären.

När statligt ägda Vattenfall köpte holländska bolaget Nuon betalade man 30 miljarder kronor mer än Nuon var värt. Något som näringsdepartementets egna tjänstemän tydligt varnade för. Men varningarna ignorerades och nu har Vattenfall tvingats till nedskrivningar på 15 miljarder kronor på mindre än fyra år.

Elsa Widding, tidigare tjänsteman på näringsdepartementet, skrev ett mail till Vattenfalls dåvarande finanschef Dag Andresen och statens representant i styrelsen, Viktoria Aastrup, där hon förklarade vad Nuon kunde vara värt. Hon nämner då en siffra på 70 miljarder kronor, att jämföra med de 97 som Vattenfall betalade, men betonar att även 70 miljarder kan vara i överkant och utmana koncernens lönsamhet.
– Jag var tydlig med att affären inte var i närheten att nå ägarens avkastningskrav, säger Elsa Widding till SvD Näringsliv.

Dag Klackenberg, som var styrelseordförande för Vattenfall fram till 2008, säger att det statliga bolaget betalade ”runt 30 procent” mer än vad han hade förväntat sig för det holländska bolaget.

Den borgerliga regeringen valde trots detta att inte blåsa av affären. Tidigare näringsminister Maud Olofsson (C) säger att hon trots varningarna – och trots att ordförande Lars Westerberg också var tveksam till förvärvet – kände att hon inte kunde säga nej till affären.
– Har du tillsatt en styrelse som du har förtroende för och som ser en affärsmöjlighet som är strategiskt riktig och där man gjort affärsmässiga bedömningar som stämmer med ägardirektiven, då måste jag ha väldigt torrt på fötterna för att säga nej och påstå att de gjort en felbedömning, säger Maud Olofsson till SvD.

Regeringen sa därmed ja till köpet trots att de informerats om att priset var alldeles för högt och trots att de kände till att Vattenfall i och med affären skulle ha svårt att klara lönsamheten.