Bild: Flickr/Incubate Tilburg
Bild: Flickr/Incubate Tilburg

Välfärd Det blev inget vinsttak i skolans värld, men däremot ökade tillståndskrav för välfärdsföretag. Vid årskiftet börjar Skolinspektionen pröva skolägares lämplighet att bedriva skola.

I juni röstades vinsttaksförslaget för skolor och omsorgsföretag ner i riksdagen, samtidigt antogs ökade tillståndskrav för välfärdsföretagen.

De nya reglerna ställer bland annat krav på att bolagen ska ha ekonomiska förutsättningar för att bedriva verksamheten och företagen, ägarna och skolornas ledningars lämplighet ska prövas.

Vid årsskiftet ska direktiven börja gälla, rapporterar Dagens industri.

Skolinspektionens generaldirektör Helén Ängmo säger till tidningen att myndigheten arbetar intensivt med att få kontrollerna på plats. De kommer att titta på elevprognoser, årsredovisningar för det specifika företaget men också hela koncernens ekonomi och så väl ägare som personerna bakom de sökande.

– Vi kommer att titta på att personer i ägar- och ledningskretsen till exempel inte har tidigare brott i sin bakgrund eller ekonomisk misskötsamhet, säger Helén Ängmo till Di.

Skolinspektionen kommer bland annat göra kontroller hos polisen, Kronofogden och andra myndigheter.

Myndigheten kommer inte att utvärdera redan beviljade skolgrupper, däremot kan Skolmyndigheten löpande utvärdera välfärdsföretags ekonomi om de inte följer de nya reglerna.

För omsorgen har Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, ansvaret. De två myndigheterna arbetar nu tillsammans med Finansinspektionen med att konkretisera de nya villkoren.

Vilka kvalitetskrav som ska gälla för vården är fortfarande osäkert. Socialdemokraterna gick till val på att höja dem, men utan att införa något vinsttak.

Läs mer: S: Stoppa privatiseringen av vården