val2018 Miljöpartiet har svårt att hitta lokala företrädare och som det ser ut nu ställer partiet inte upp i fullmäktigevalet i över 50 kommuner. Det visar Sveriges Radios granskning. 

Miljöpartiets opinionssiffror är låga och även medlemskåren har halverats under mandatperioden. Något som gör det svårt att hitta lokala företrädare att fylla listan till fullmäktige.

Sista dagen för att begära valsedlar för garanterad leverans innan valet har passerat. I fler än 50 kommuner har miljöpartiet inte beställt valsedlar, rapporterar Sveriges Radio.

De svenska regelverket ställer upp låga tröskar för partier att delta i val. Valsedlar kan fortfarande beställas, även om Valmyndigheten inte garanterar leverans 45 dagar innan valet. Dessutom kan partier ställa upp i kommunfullmäktigevalet om det finns en kandidat som senast två dagar före valdagen ha lämnat samtycke.

Amanda Lind, partisekreterare för Miljöpartiet, säger till Sveriges Radio att hon tror att läget kommer att se bättre ut under sommaren.

Bland miljöpartister finns det ett missnöje med de kompromisser som partiet har gjort i regeringsställning, som en tuffare migrationspolitik och försäljningen av Vattenfalls tyska kolgruvor.

Maria Lindmark, kommunpolitiker i Borgholm, har bestämt sig för att lämna miljöpartiet efter 12 år. Ingen vill efterträda henne.

– Jag delar inte många av de beslut som Miljöpartiet har tagit, jag känner att det är ganska svårt för mig att företräda Miljöpartiet numera, säger Maria Lindmark till Sveriges Radio.

Amanda Lind är medveten om missnöjet, men lyfter samtidigt de unga afghaner som ges ytterligare en chans att stanna i Sverige – till stor del tack vare av Miljöpartiets politik.

– Vi måste bli bättre på att berätta om det vi lyckas med, säger hon till P1 Morgon.