MP:s huvudmotståndare i valet – M

Amanda Lind, partisekreterare Miljöpartiet

Miljöpartiet släppte sin valstrategi i dag. Miljö, framtidstro och lösningar är huvudbudskapet. Huvudmotståndarna är Moderaterna. 

– Vi ska vara det självklara valet för de som vill ha en den bästa miljöpolitiken, sa Amanda Lind, Miljöpartiets partisekreterare, när MP idag presenterade sin valstrategi.

Miljöpartiet som suttit med i regeringen sedan förra valet har sett sina väljarsiffror långsamt dala från nästan sju procent, till dagens knappa fyra. Partiet har gått från att 2014 vara riksdagens fjärde största parti till att vara riksdagens näst minsta. Bara Kristdemokraterna är mindre – de ligger numera stadigt under fyraprocentsspärren i de senaste väljarundersökningarna.

– Vi tror att valrörelsen 2018 kommer vara annorlunda från tidigare val – på många sätt. Vi ser ett växande utrymme för gröna partier runt om i Europa och vi ser att det finns en växande motrörelse mot det högernationalistiska och populistiska som innebär progressiv miljöpolitik, framtidstro och humanism. Miljöpartiet är den tydligaste kraften i svensk politik för den rörelsen.

Miljöpartiet fokuserar inför valet på miljö och klimat. Med valsloganen »NU. Klimatet kan inte vänta« vill de mana till engagemang och i förlängningen röster. Väljarna ska förknippa partiet med ett »progressivt klimatledarskap«, där lösningarna och möjligheterna framhålls.

Partiets huvudmotståndare i valet är Moderaterna och till viss del även Centerpartiet.

– Det är unikt inför en valrörelse att oppositionspartierna gå till val på att försämra miljö- och klimatpolitiken. Centerpartiet lyfte gärna fram miljö- och klimatfrågorna, något vi tycker är positivt. Vi tar gärna debatten med Centern för att visa att vi har de vassaste förslagen och den bästa miljö- och klimatpolitiken.

Men Amanda Lind framhåller dock att Miljöpartiet framförallt tror sig kunna ta väljare från partier i mitten och till vänster. Enligt de miljöpartistiska analyserna finns potentiella väljare i och utanför storstäderna. Sedan valet har partiet dock tappat framförallt i den grupp de generellt är starkast hos – unga kvinnor.

Miljöpartiet går till val med eget valmanifest. Lind säger dock att MP gärna fortsätter »samhällsbygget« med Socialdemokraterna efter valet.