Håkan Juholt och Ilmar Reepalu. Bild: Socialdemokrater och tobias.bjorkgren/FlickrHåkan Juholt och Ilmar Reepalu. Bild: Socialdemokrater och tobias.bjorkgren/Flickr

Juholt stod bakom temporärt medborgarskap

Dela

Relaterade länkar

Håkan Juholts stab gav internt Morgan Johansson grönt ljus att ställa sig bakom Ilmar Reepalus förslag om temporärt medborgarskap för nyanlända. När förslaget sedan mötte kritik tog Juholt offentligt avstånd. Det bekräftas av riksdagsledamoten Maryam Yazdanfar (S).

Enligt SVT Aktuellt ska justitieutskottets ordförande Morgan Johansson berättat på ett internt möte med den socialdemokratiska riksdagsgruppen att han svikits av partiledaren Håkan Juholt. Morgan Johansson ska först ha fått stöd från Juholts stab att ställa sig bakom Ilmar Reepalus kontroversiella förslag om en form av temporära medborgarskap för nyanlända invandrare. Men när förslaget sedan mötte kritik gick Håkan Juholt ut offentligt och tog avstånd och lämnade Morgan Johansson vid skampålen.

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Maryam Yazdanfar satt med på det aktuella mötet med riksdagsgruppen. Hon bekräftar nu turerna för Dagens Arena.

Var du med på mötet och kan du bekräfta att det gick till på det här sättet?
– Det var jag. Så var det. De hade ringt till Håkans stab och han [Morgan Johansson] hade från Håkans stab fått direktiv att inte säga nej till förslaget.

Vad sa Morgan Johansson på mötet?
– Han sa precis så.

Så Morgan Johansson hade ringt till Håkan Juholts stab och staben hade sagt att han skulle ställa sig bakom förslaget?
– Att han inte skulle säga nej till det, ja.

Sen backar då Juholt när han ser reaktionerna. Hur reagerade Morgan Johansson på det?
– Han var väldigt ledsen för min artikel. Och efter att jag förstått hur han blivit behandlad så förstår jag ju det. Men jag hade ändå förväntat mig mer av en person med hans erfarenhet.

Att han inte skulle ha ställt sig bakom detta?
– Ja, man kan ju inte tycka vad som helst bara för att en partiledares stab tycker det. Det här är ju en väldigt principiell fråga i min värld. Jag hade förväntat mig annorlunda från honom.

Så du är även besviken på Morgan Johansson?
– Ja, också. Det allvarliga är ju partiordförandens agerande men det är klart att Morgan har ett personligt ansvar också.

Vad tycker du om Juholts agerande?
– För mig är det en väldigt principiell fråga. Det är liksom en ideologisk ryggmärgsreflex att säga nej till alla sådana här förslag. I min värld.

Men det gör alltså inte Juholt. Hur tolkar du det?
– Jag vet inte hur jag ska tolka det. Han var inte kvar så länge på mötet i går att vi kunde ta diskussionen.

Så Juholt har ännu inte blivit konfronterad med det här från er sida?
– Nej.

Vad tänker ni göra här framöver?
– Det är två parallella spår just nu. Den här lägenhetsgrejen är totalt överskuggande. Jag måste fundera över vad jag ska göra med det andra.

Hur reagerade du när du fick veta det här?
– Jag blev chockad.

Hur påverkar det ditt förtroende för honom?
– Han måste ju prata om det här.

Vad säger det om Juholts ledarskap för Socialdemokraterna?
– Jag vill inte uttala mig om det innan jag har talat med honom.

Det är ju två stora skandaler parallellt nu. Hur ser du på hela situationen?
– Det är hans uppgift nu att bevisa både inför sitt parti och inför våra väljare att han klarar av att leda partiet och kommunicera politiken.

Hur ska han göra det?
– Det är han som har den posten. Jag är inte partiledare, så det får han avgöra.

Vad tycker du personligen är allvarligast av båda de här skandalerna?
– Jag tycker det här med otydligheten i frågan om medborgarskapet. Det handlar om politiken. Det sa jag också i går i riksdagsgruppen. För mig är det mycket allvarligare. Partiledare för Socialdemokraterna kommer och går. Affärer kommer alltid att vara affärer. Men politiken är faktiskt kärnan i det vi sysslar med. Att i en sådan principiell fråga inte vara skarp och tydlig, det är för mig oerhört problematiskt.

Hur rimmar det här med att Juholt inte vill ställa upp och debattera med Sverigedemokraterna i Agenda och att han står nu på morgonen i riksdagen och säger att han aldrig kommer att närma sig Jimmie Åkesson?
– Det bli ju lätt läpparnas bekännelse när man inte visar det i praktisk politik. Såklart.

Läs Håkan Juholts svar på våra frågor här.

Läs även redaktionens svar på varför vi valde att publicera ovanstående artikel.

37 kommentarer

 1. Magnus Ljungkvist - 12 oktober, 2011

  Denna fråga är viktig för socialdemokratin och självklart för Håkan Juholt personligen. Därför tycker jag det är lite olyckligt att differensen mellan rubrik och intervjuinnehåll är så stor. Maryam säger att Håkan Juholts stab gav Morgan direktiv. Är det verkligen att likställa med att Håkan själv gjorde det?

  För mig är det en avgörande skillnad mellan en blunder på tjänstemannanivå eller ett svek mellan partiets talesmän.

  Det är svårt av artikeln att avgöra om det finns några andra oberoende källor än Maryam som artikelns påstående om Juholts direkta inblandning bygger på.

  Tre riksdagsmän, Carina Adolfsson Elgstam, Adnan Dibrani och Helene Pettersson dementerade igår på sociala medier storyn att Juholt ställt sig bakom Morgans utspel. Har ni talat med dem?

  • Mikael Färnbo - 12 oktober, 2011

   Som vi ser det är det rimligt att anta att Juholts personliga stab även speglar hans åsikter. Yazdanfars uppgifter har vi också bedömt som mycket trovärdiga.

 2. Anders - 12 oktober, 2011

  Maryam Yazdanfar var väl en Sahlinare som blev fråntagen en position av Juholt, grymt otippat att hon skulle ge grumliga besked som ställer Juholt i dålig dager, eller kanske inte…

 3. Magnus Ljungkvist - 12 oktober, 2011

  Det förefaller mig vara ett märkligt resonemang med tanke på att Håkan Juholt i ett uttalande några timmar efter redovisar sin åsikt och i det uttalandet tar avstånd från temporära medborgarskap.

  Ska man i det läget påstå att uttalandet är osant bör man ha mer på fötter än ett källöst antagande om stabens förhållande till Juholts åsikter. Exempelvis en källa i Juholts stab, eller Juholt själv.

 4. Svenne - 12 oktober, 2011

  Det verkar inte som om Morgan Johansson har fått några fler instruktioner än att inte säga nej till förslaget. Han hade kunnat säga att man måste titta närmare på det eller utreda det. Eller något annat som inte går i direkt polemik med Reepalu. Det är ju fel att så utan vidare göra ett förslag till partiets politik.

  • Bengt - 13 oktober, 2011

   Ja. Och vad jag läste så sa Morgan Johansson att förslaget ”var värt att pröva”. Vad menade han? Skulle det prövas i praktiken, eller skulle det just utredas. Det kanske är den formuleringen som har misstolkats.

 5. j.lo - 12 oktober, 2011

  Det är väldigt hedersamt av Yazdanfar att stå upp i denna fråga. Sorgligt att flera kommentarer här försöker svartmåla henne och påstå att det är nån form av hämnd mot Juholt. Som om hon inte kritiserade detta i debattartiklar innan hon fick veta att det var Juholt som stod bakom förslaget.
  När den vite manen Juholt slängs in i 2 kriser ställer sig många bakom honom, jag hoppas även Yazdanfar kan få stöd inom socialdemokratiska rörelsen. Eller är det bara män som har rätten att göra bort sig??
  http://debatt.svt.se/2011/10/12/juholt-klarar-krisen-for-att-han-ar-man/

 6. Gun Svahn - 12 oktober, 2011

  Mikael Färnbo!
  Citat; ”Som vi ser det är det rimligt att anta att Juholts personliga stab även speglar hans åsikter.”

  Så journalistrer behöver inte ha mer på fötterna innan de skriver en artikel för att ytterligare svärta ner en person?

  Ditt antagande är lika dumt som att du skulle anta att alla som går i kyrkan på söndagarna är troenede!

  • Illwill2 - 12 oktober, 2011

   Båda de är väl rimliga antaganden…?

  • Mikael Färnbo - 12 oktober, 2011

   Gun: Ja, vi anser det rimligt att Juholts stab speglar hans politik och förmedlar hans politiska vilja. Det är deras jobb och det finns just nu inga rimliga skäl att anta att staben, i denna principiellt viktiga fråga, agerat tvärtemot chefens instruktioner.

 7. Dan - 12 oktober, 2011

  Fräscht att skvallra om vad som händer på interna möten. Men det är klart, en av Sahlins kelgrisar missar inte ett tillfälle att sänka den enda personen som skulle kunna utmana alliansen. Nu kommer det att barka åt skogen. Baylan eller Yazdanfar som partiledare = 13 % 2014.

  • dags - 12 oktober, 2011

   Varför drar du in Baylan i det här? Icke-vit som icke-vit – dom är alla likadana? Väldigt lågt att döma folk utifrån hudfärg

  • Dan - 12 oktober, 2011

   Varför drar du in hudfärg i det här? För mig är Baylan och Yazdanfar två personer som står Sahlin nära, och de är båda så pass kompetenta att de skulle kunna utmana om en eventuell partiledarpost.

   Sorgligt att se hur vissa verkar vara som besatta av etnicitet…

 8. Magnus Ljungkvist - 12 oktober, 2011

  Mikael.
  Vilka är då de rimliga skälen till att ni tror att staben agerat på Juholts instruktioner? Det är ju de vi frågar efter. Att ni kan spekulera har vi förstått. Men Håkan tog ju avstånd från förslaget. Det finns där svart på vitt. Vad i Håkans agerande pekar på att han ändrat sig? Kom igen nu.

  Frågan är jävligt viktig. Antingen gräver ni fram fakta, och grattis då har ni gjort en viktig insats, eller så förklarar ni åtminstone vad spekulationerna bygger på, då har ni uppfyllt minimikravet.

  Låt mig också påminna om pragraf 2 och 3 i de pressetiska reglerna: Något att ta fasta på tycker jag:

  2. Var kritisk mot nyhetskällorna. Kontrollera sakuppgifter så noggrant som omständigheterna medger, även om de tidigare har publicerats. Ge läsaren/mottagaren möjlighet att skilja mellan faktaredovisning och kommentarer.

  3. Löpsedel, rubrik och ingress skall ha täckning i texten.

  • Mikael Färnbo - 12 oktober, 2011

   Som sagt, det är ett rimligt antagande att staben agerat efter Juholts instruktioner eftersom det är deras jobb. Det finns just nu inget rimligt skäl att anta att staben agerat på egen hand eller i motsats till partiordförandens vilja i denna principiellt viktiga fråga.

  • Anders - 12 oktober, 2011

   Men kom igen, vad är det som är så oerhört orimligt att den i Juholts ”stab” som Johansson fick tag i, utan att få instruktioner från Juholt gav honom rådet att tills vidare *inte offentligt säga emot* en högt uppsatt partikamrat som Repalu, men att sedan Juholt själv när han utalade sig slog fast partiets linje? Låter som typiskt underhuggarbeteende från mig, men på dagens arena är det tydligen helt omöjligt?

 9. Gun Svahn - 12 oktober, 2011

  Måste inte en reporter verifiera sanningshalten i ett påstående?

  Du har väl inte talat med Juholt, alltså bör du inte kunna trycka en sådan här rubrik;

  ”Juholt stod bakom temporärt medborgarskap”

 10. magdalena - 12 oktober, 2011

  Det är ytterst viktigt att hålla isär saker. Yazdanfar tog redan i våras på sig ”offerkoftan” när hon prydde expressens etta – ”gravid och sparkad från Juholts framtida stab”. Startskottet för kasta paj kriget hade gått. Idag, sex månader senare är hon ett återkommande inslag i expressen. Nu golar hon på Juholt och vill måla upp honom som främlingsfientlig. Bra jobbat Yazdanfar. Tror att det här piken i din poltiska karriär.

  • Mikael Färnbo - 12 oktober, 2011

   Vi på Dagens Arenas redaktion har gjort en professionell journalistisk bedömning av Yazdanfars uppgifter. Vi bedömer de som mycket trovärdiga.

  • Magnus Ljungkvist - 13 oktober, 2011

   Ni har gjort en bedömning. Särskilt professionell är den ju inte efter som ni sedan använder stackars Maryams uppgifter för att bryta mot de pressetiska reglerna.

 11. Sten K - 12 oktober, 2011

  Finns inget land på jorden där det är så lätt att få medborgarskap som här. Vi har mängder av människor som kommit in utan ID-handlingar, och senare blivit svenska medborgare. I de invandrarländer som brukar framhållas som exempel för oss, kan man mycket lätt bli av med medborgarskapet om det visar sig att man på något sätt ljugit i sin medborgaransökan. De mängder av gängkriminella vi idag har, var i många fall kriminella innan dom kom till Sverige. Vad är problemet med att utvisa såna?

 12. Harry - 12 oktober, 2011

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/jag-ar-jatteforvanad-och-frustrerad_6058375.svd

  Bara gamla Primesossar, Damberganhängare och de som vara Monas kelgrisar som försöker få sin del av kakan.

  Kan någon utanför Lenet och Östergötland gnälla lite? Pinsamt Maryam. Bara mediakåt.

  • sebah - 8 juni, 2012

   Tack ff6r kommentarer. Expressens bevknniag i e4rendet har som ni alla me4rkt ve4ckt starka ke4nslor.Mycket av kritiken har riktat in sig pe5 att obekre4ftade ke4llor (=skvaller) fe5tt utgf6ra grund ff6r diskussionen. Det e4r sant, och det e4r mf6jligt att den fre5gan inte fe5tt tillre4cklig plats i diskussionen. Men He5kan Juholt valde ockse5 att pe5 plats inte dementera pe5ste5endena, vilket i efterhand me5ste bedf6mas ha varit en oklok strategi.Jag tror att He5kan Juholt genom det intre4ffade vunnit en viktig erfarenhet om offentlighetens logik ff6r en socialdemokratisk partiledare. Be4ttre att han vunnit den erfarenheten nu, i en fre5ga av ytterst liten betydelse, e4n att han tvingats vinna den senare och de5 kanske i en fre5ga av betydligt stf6rre dignitet.

 13. Funderande. - 12 oktober, 2011

  Det är märkligt att Mariam Osman Sherifay ska få ett så stort inflytande i S så att hon ska få styra deras invandringspolitik! Det här visar att invandringspolitiken är brännhet inom Socialdemokratin och det är dags att dom tar en öppen debatt om den utan att blockera de som vill minska invandringen till en vettig nivå!

 14. DJ - 12 oktober, 2011

  Det finns mycket att invända mot denna granskande artikel. Det kanske allvarligaste har redan påpekats: Maryam Yazdanfar har inte sagt att Morgan Johansson har sagt att Håkan Juholt har sagt att partiet ska vara för temporära medlemskap. Hon har sagt att Johansson har sagt att Håkan Juholts stab har sagt något. Det är en uppenbar skillnad. Det enda ni bygger detta på är hörsägen av en person med uppenbart agg mot Juholt. Ni har inte stöd för huvudpåståendet och rubriken. Det allra minsta man kunde begära vore att den omgavs av ett citattecken. För ni bygger detta på ett citat, inte på något som helst dokument.

  Det näst allvarligaste är att ni varken tycks ha försökt nått Johansson och Juholt för att be dem om en kommentar. Nog vore det rimligt förfarande för en professionell journalist?

 15. Carl Ericson - 12 oktober, 2011

  Drevet mot Juholt fortsätter, nu även på Dagens Arena. Trodde ni stod över kvällspressens smutsiga ”journalistik” där grundligt källarbete ständigt lyser med sin frånvaro.

  • Holz - 12 oktober, 2011

   Du kallar det ”drev” när media granskar en kappvändare lögnhals som ljuger befolkningen rakt upp i ansiktet samtidigt som han sticker kniven i ryggen på sin partikollega?

   Alltså ni socialister tar ju ta mig f-n priset! Hur mycket ska era ledare få göra sig skyldiga till innan ni reagerar? Ni borde skämmas som inte rakryggade tar avstånd från denne idiot!

  • Carl Ericson - 12 oktober, 2011

   ”kappvändare lögnhals” – vad baserar du det på? Vad gäller hans påstådda lögner står vad jag vet ord mot ord, eller snarare så är det media som vinklat det så, se bara på rubriksättningen i denna artikel.

   Så nu är man socialist också, du tror alltså inte att någon med andra värderingar kan tycka illa om detta drev? Jag tyckte minst lika illa om drevet mot Littorin (också det startat av Aftonbladet, den enda stora rikstidningen som inte blint går i Alliansens ledband), var jag moderat då?

   Antar att du själv sympatiserar med Alliansen, kanske dags att rakryggad ta avstånd från idioten Bildt som indirekt kan ha medverkat till folkmord? Men klart, det var ju i Afrika, ingen som bryr sig om det hemma i Sverige.

  • Bengt - 13 oktober, 2011

   Fördelen med att inte vara högt uppsatt politiker är att man kan uttala sig fräckt och kränkande på lösa grunder.

 16. Holz - 12 oktober, 2011

  Juholt är socialisternas sämsta politiker genom tiderna. Han är dåligt påläst. Han är fullständigt oseriös. Han är ansvarslös. Han är nyckfull. Han är populistisk. Han är självgod. Han är girig. Han uppvisar narcissistiska drag. Han är falsk och han tar till lögner för att rädda sitt usla överbetalda skinn. Han är en skam för socialdemokratin och jag kan inte förstå att en enda sosse som inte inte hatar sitt parti håller honom om ryggen.

  Socialdemokraternas tid är med hans utnämning till ända. Man skulle kunna tro att jag som liberal väljare tycker detta är bra. Men faktum är att Håkan Juholt underminerar demokratin med sitt fusk, sin falska tunga och sitt vedervärdiga kappvänderi. Han saboterar för alla seriösa politiker och det är sådana som Juholt som får soffliggarna att få extra svårt att kliva upp vart fjärde år.

  Varför ska vi vanligt folk betala skatt, slita, jobba, vara ärliga när (S) ännu en gång har en fuskare i sitt parti? Hur har han mage att anklaga Reinfeldt när han är den värsta girigbuken själv.

  • Bengt - 13 oktober, 2011

   Du får väl lugna ner dig lite. Om förundersökningen visar att han har begått brott eller gjort allvarliga fel måste han förstås avgå. Om det visar sig att det mest handlar om ryktesspridning och överdrifter sitter han kvar och kommer att bli besvärlig för borgarna att möte i debatterna även i fortsättningen.

 17. britta sethson - 12 oktober, 2011

  Jag vet från säker källa i riksdagsgruppen att det var någon i staben som var extremt otydlig. Fattar faktiskt inte vad som pågår nu.

 18. Jonathan - 13 oktober, 2011

  Snälla sluta besudla den här frågan med rasism, det har verkligen ingenting med saken att göra. Yazdanfar är lika svensk som jag, oavsett hudfärg eller födelseort, det jag tycker är märkligt är just att man från DAs sida inte ifrågasätter exakt vad det var som sades eller om det verkligen kommer från Juholt innan de sätter rubriken som de gör. Sensationalism är inte vackert.

 19. Henrik - 13 oktober, 2011

  Säker s-källa säger mig att allt är en intern uppgörelse inom partiet. Imorgon blir det duell, Juholt har valt värja, motståndarna har valt knallpulver pistoler!

 20. Ulf - 13 oktober, 2011

  Samma omdömeslöshet som runt Prime Pr. Jag gissar att alla som har ett agg på Juholt är säkra källor. Och alla de som dementerar detta är osäkra. Jag vet faktiskt inte vad ni håller på med på Dagens Arena, att vara oberoende innebär inte att springa gamla ssuare från Stockholms lens ärenden, eller partiledningens. Den väg ni har valt nu påminner tyvärr mycket om det först nämnda.

 21. Neutral - 13 oktober, 2011

  Politik är inte bara att vilja. I ett stort parti gäller det att locka till sig så många av de sk marginalväljarna. Att lova medelklassväljarna att behålla de nyliberala villkoren är en nödvändig? flirt för att vinna regeringsansvaret. Skulle då verkliga glesbygdens socialdemokrater stanna kvar med sådan politik?

  Kanske vi här har knuten? Tidningsutgivarna rankar första socialdemokratiska morgontidning på 14 plats i upplaga. Av 58 morgontidningar är 14 socialdemokratiska. Kanske visste de borgliga om Huholts affärer men sparade godbiten till närmare valet? Juholt svalde beteskroken, det räckte inte med 144 000?

  Nåväl, stockholmska AB höll i yxan. Kanske för att ge igen för Sahlins påtvingade reträtt, kanske för att bereda Damberg väg? Hur som helst väger 7,4 miljoner glesbygdare tyngre än stockholmska 2 miljoner. Glesbygden ska bestämma och inte tror jag på Reinfeldts arbetslinje om han inte springer som Basi Fawlty för att visa sin egen produktivitet i nästa kammardebatt.

 22. Tomas - 10 december, 2011

  Kan vara dags att kräva att svensk riksdagsman är född i landet. Av många skäl, men främst att vara naturaliserad på samma sätt som svenskt medborgarskap krävs för särkerhetsklassade tjänster.

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

Friskolejättarna har 20 procent fler elever per lärare

Nyhet › Den låga lärartätheten i fristående skolor drivs helt och hållet av de stora privata skolkoncernerna, visar Lärarförbundets beräkningar. »Genom att fylla på klassrummen uppstår vinsterna i friskolorna«, säger Johanna Jaara Åstrand. 0Inga delningar

Här är SD:s tio sjukaste motioner

Nyhet › Beslagta asylsökandes ägodelar, inskränk aborträtten och låt kungen dela ut medaljer till svenska hjältar. Här är tio av de sjukaste motionerna som Sverigedemokraterna lagt i år. 0Inga delningar

Rekordmånga tvingas föda i annat län

Nyhet › Efter att BB Sophia stängde har andelen föderskor som tvingas föda i ett annat län ökat dramatiskt. Fortsätter hänvisningarna i samma takt kommer rekordmånga kvinnor tvingas föda i ett annat län i år. 0Inga delningar

Sveriges mest hatade reporter

Blogg › När bloggaren Julia Caesar avslöjats stängde DN-reportern Niklas Orrenius av mobiltelefonen, skaffade hemlig adress och slutade svara på twitter. Reportern som hyllat pratet och lyssnandet som metod fick till slut nog av hatet. 0Inga delningar

Allt sämre villkor i privat driven äldreomsorg

Nyhet › Lägre löner, mer missnöje med arbetet och högre andel otrygga jobb i privat driven äldreomsorg, visar ny rapport. »Orealistiskt att enbart lita till att marknadskrafterna«, säger Tobias Baudin, Kommunal. 0Inga delningar

Är Kinberg Batra Moderaternas Mona Sahlin?

Ledare › För kvinnosakens skulle får man hoppas att M backar upp sin partiledare. Även när det blåser. Det verkade så rätt när… 0Inga delningar

Sverige sämst i klassen – här ökar klyftorna som mest

Nyhet › Skillnaden mellan fattiga och rika ökar mer i Sverige än i något annat OECD-land, visar ny rapport från LO. 1591facebook: 1591

Så driver assistansbolagen upp vinsterna

Nyhet › Med hjälp av jurister kan privata bolag driva upp antalet assistanstimmar – och därmed vinsterna. »Lagen sätter få gränser för vad man kan få« säger Cecilia Eek, Försäkringskassan. 68facebook: 68

Andrummet ger mig andnöd

Ledare › Det finns mycket EU kan göra för människor på flykt. I stället väljer medlemsländerna att skaffa sig andrum bakom gränskontroller… 0Inga delningar

22 av 22 remissinstanser sågar regeringens nya migrationspolitik

Nyhet › Alla 22 instanser som hittills lämnat in remissvar på regeringens nya migrationspolitiska förslag sågar det vid fotknölarna. 5275facebook: 5275

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Pausa lönefrågan, ta tag i lärarnas arbetsmiljö

Blogg › Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar. 0Inga delningar

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Vård och omsorg värst i klassen
»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Balkanrutten

Bild: Flcikr/International Federation of Red Cross and Red Crescent Society

EU skickar nödhjälp till Grekland

Nyhet › EU-kommissionen föreslår att 700 miljoner euro ska ges till nödhjälp i Grekland, på Balkan och EU-länder utmed Balkanrutten.  12facebook: 12

Matkö i Idomeni, Grekland. Bild: Johanna Senneby

Tusk: Sätt flyktingar i förvar i 18 månader

Nyhet › I en intervju med the Guardian avfärdar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk den officiella statistiken över flyktingars ursprung och beskriver Merkels politik som farlig. 10facebook: 10

malin och anna eu

”Plötsligt är det som att det inte finns några flyktingar”

Nyhet › I skuggan av kriget mot terrorismen bryter länderna utmed Balkanrutten mot asylrätten. Europaparlamentarikerna Anna Hedh (S) och Malin Björk (V) är mycket kritiska. 170facebook: 170

Strandade flyktingar syr igen sina munnar i protest
Balkan sorterar flyktingar – hundratals lämnade i ingenmansland
 

Redaktionen


hannafinmo

Delningsekonomin måste regleras

Bevara delningsekonomins positiva sidor, men se till att de negativa regleras ordentligt! 0Inga delningar

Det enda jag vill säga om Löfvens Saudi-resa

Varning för Lööfs migrationspolitik


Johanna Senneby

Asylpolitiken splittrar S – och Anders Ygeman

På S-kongressen nästa år tvingas inrikesminister Anders Ygeman i egenskap av Stockholms arbetarekommuns ordförande driva en asylpolitik som går i rakt motsatt riktning mot regeringens. 0Inga delningar

Veckans graf | Rekordnota för stafettsocionomer

Stockholmsalliansen slopar satsning på jämlik hälsa – inte kostnadseffektivt


Nina Brevinge

LO: Bemanningsföretag missbrukar kryphål i avtalet

Bemanningsföretag har satt i system att anställa studenter, visar P4 Västmanlands granskning. »På så vis slipper företagen betala ut garantilön«, säger Kent Ackholt, ombudsman på LO. 0Inga delningar

Ökad ohälsa inom handeln – särskilt bland kvinnor

Allt fler barnfamiljer tvingas bo på vandrarhem


Vesna Prekopic

Vår tids daglönare

Kampen mot de otrygga jobben, de otrygga liven, borde vara den stora kampen fackförbunden driver gemensamt. 0Inga delningar

Vilka politiker vågar göra som i Nyköping?

Polisen behövs, men jämlikhet behövs mer


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna

 • pengaropolitik
  annons
  annons2
  Arena_banner_nyhetsbrev