2012 har blåst in över oss med en jobbkris knackandes på dörren. Siffror från Arbetsförmedlingen visar att de arbetslösa blir fler, varslen ökar och platsannonserna blir färre. Dessa dystra siffror får stöd av Konjunkturinstitutets prognos om en stigande arbetslöshet som biter sig fast.

Med stigande arbetslöshet höjs även a-kasseavgifterna. Troligtvis blir det avgifterna för de industrianställda som höjs först, enligt SVT. Dessa höjningar är en effekt av regeringens politik och det är numera runt 660 000 fler som står utanför a-kassan än när den moderatledda regeringen tillträdde hösten 2006.

Regeringens politik återspeglas även i den sänkta restaurangmoms som blev verklighet i och med årsskiftet. Att sänkt restaurangmoms inte lett till väntade effekter i Finland och Frankrike – som tidigare prövat den vägen – har regeringen valt att blunda för. Likaså att det är tveksamt om den sänkta momsen kommer att leda till färre svarta jobb.

Effekter av regeringen politik blir desto mer uppenbara för sjuka, låginkomsttagare, pensionärer och arbetslösa som behöver besöka läkare eller hämta ut medicin. Strax innan jul klubbades en höjning av högkostnadsskyddet igenom. Det skedde trots att remissinstanser påpekat att människor inte kommer att ha råd att hämta ut mediciner eller gå till läkaren när de är sjuka.

I skuggan av lågkonjunkturen fortsätter avtalsrörelsen. Flera fack har krävt mer än industrinormen – samtidigt som Svenskt Näringsliv tar strid för att taket ska ligga just där. Under våren ska också Wanja Lundby-Wedins efterträdare utses.

Är en subsaharisk vår möjlig efter den arabiska våren? Den frågan ställer sig tidningen The Economist. Med stigande matpriser, dyrare bränsle och hög arbetslöshet sitter regimer i länder som Burkina Faso och Uganda inte längre lika säkert.

Men just oron för nya revolter får mindre demokratiska regimer att stärka greppet. I Etiopien greps över 100 regimkritiker förra året och anklagades för samröre med terroristgrupper.

För de två fängslade svenska journalisterna i Etiopien, Johan Persson och Martin Schibbye, väntar nya ronder. I veckan kommer de att ge besked om de tänker överklaga domen om elva års fängelse eller om de kommer att ansöka om benådning.

Under 2012 ska det också hållas presidentval i – bland annat – Finland, Ryssland, Indien, Frankrike och USA.

Allt detta – och mycket mer – kommer Dagens Arena fortsätta att skriva om och granska under 2012. Mycket god läsning önskar redaktionen på det nya året!

Eric Sundström, chefredaktör