Så skulle den då äntligen presenteras: Borgkommissions rapport om välfärdens framtida finansiering. Detta kontroversiella samarbete mellan de två antagonistiska tankesmedjorna Arena Idé och Timbro lett av forskaren Per Borg. Välfärden, som verkar ha blivit något av årets tema i Almedalen, lockade även denna gång – det var knökfullt i S:ta Carins ruiner på Stortorget i Visby.

Problembilden är känd sedan länge (åtminstone sedan i våras då Sveriges kommuner och landsting (SKL) släppte sin rapport i ämnet): medborgarnas efterfrågan på välfärdstjänster kommer att öka mycket mer än vad dagens finansiering klarar av. På sikt uppstår ett finansieringsgap av en sådan omfattning att det krävs långtgående åtgärder och nya idéer för att täppa till det.

Frågan är oerhört komplex, och även om Borgkommissionen har en hel del idéer på lösningar, är dess främsta budskap att det krävs en bred parlamentarisk utredning vars viktigaste uppgift vore att formulera själva problemet.

Men om den fromma förhoppningen var att den efterföljande diskussionen skulle präglas av samma typ av blocköverskridande samarbete och problemformulering som Borgkommissionen, då kom den förhoppningen snart på skam.

När en rätt bister Ylva Johansson (S) äntrade scenen och anklagade kommissionen för att använda det framtida demografiska problemet som täckmantel för att införa ett systemskifte (läs: en större öppenhet för privata alternativ). Då var det gloves off för Timbros Thomas Idergard som började predika privatiseringarnas lov.

Det var rätt synd på en annars mycket intressant diskussion. Problemen med välfärdens framtida finansiering kommer inte att försvinna, utan endast öka. För att säkra välfärd för kommande generationer krävs en långsiktig plan som behöver formuleras och realiseras rätt snart. Annars riskerar vi faktiskt ett haveri som kommer att orsaka mycket lidande och orättvisa. Vad som verkligen behövs är en bred demokratisk diskussion utan överdrivna ideologiska reflexer och skygglappar.