Foto: Anna-Stina Takala/Flickr
Foto: Anna-Stina Takala/Flickr

Peabs prestigeprojekt Mall of Scandinavia är ett praktexempel på hur det inte får gå till på en byggarbetsplats.

»Det är som jag sa till dig – gå inte med i facket. För då kommer du knulla mig, allihop.«

Det fick en byggarbetare, anställd för att bygga Solnas nya shoppingmecka Mall of Scandinavia, höra när hans chef fick reda på att han gått med i facket.

Det inspelade samtalet är en del av Uppdrag gransknings reportage om hur underleverantörer hotat dem som gått med i facket. Och dessutom gett byggarbetare löner långt under kollektivavtalade villkor – trots kollektivavtal och avtalsenliga löner var ett krav från huvudentreprenören Peab. Det framkommer även att byggarbetare tagit amfetamin för att orka arbeta så mycket som 48 timmar i sträck.

Peab säger sig inte haft vetskap om brotten mot lag och kollektivavtal.

Hur ska vi egentligen ha det i byggbranschen?

Så sent som i söndags kväll tecknade Byggnads och Sveriges Byggindustrier kollektivavtal. Ett av Byggnads krav inför avtalsrörelsen var att huvudentreprenören ska kunna bistå med fullständig information om alla underentreprenörer, även de utanför Byggnads kollektivavtalsområden. Ett krav som inte nämns med ett ord i det slutliga avtalet.

För det som händer när underentreprenörer anlitar underentreprenörer är att huvudentreprenörer förlorar kontrollen. De vet inte längre vilka byggarbetare som utför sysslorna, och framförallt inte till vilka villkor.

Fusket inom byggbranschen måste förhindras, vilket det förhoppningsvis kan göras med huvudentreprenörsansvaret och de elektroniska personalliggare som numera finns inom sektorn.

Det här handlar inte bara om schyssta villkor för dem som arbetar. En byggarbetsplats är livsfarlig. Utan rätt kunskaper och möjlighet till återhämtning riskerar byggarbetarna livet.

Peabs skrytbygge Mall of Scandinavia är ett praktexempel på hur en byggarbetsplats inte får se ut. Det är skrämmande att Peab haft så dålig koll på vad som hände när deras prestigeprojekt byggdes.

Kanske räcker huvudentreprenörsansvaret och personalliggarna för att få ordning på byggbranschen. Annars är det dags för arbetsgivarna att ge med sig och öppna upp för en översyn av huvudentreprenörens ansvar. Det kan vara livsavgörande.