Johan Lindholm efter att han valts till LO:s nya ordförande. Foto: Sara Yazdanfar/LO

LO-kongress 2024 Byggnads ordförande vald av en enhällig LO-kongress. 

Johan Lindholm har länge förekommit i förhandsspekulationerna till rollen som ny LO-ordförande och nu står det alltså klart att han tar över efter Susanna Gideonsson.

– Jag kommer att ge allt för att flytta fram positionerna i livet och i arbetslivet för arbetare i hela Sverige. Men det här gör vi tillsammans. Det gör man inte på egen hand, sa en märkbart rörd Johan Lindholm efter att han valts.

Kan stå upp mot S

Lindholm ses av många som en stridbar person och en av få inom LO-leden som vågar stå upp mot Socialdemokraterna. Det finns de som menar att LO inte haft en tillräckligt självständig ställning gentemot S. Uppfattningen är att LO tonat ner kritiken mot de uppgörelser partiet gjort över blockgränsen när det gäller till exempel skattepolitik, arbetsrätt, marknadshyror och sjukförsäkring. Uppgörelser som ofta haft en negativ inverkan på LO:s medlemmar. För de som vill se ett tuffare LO som står upp mot Socialdemokraterna så anses Lindholm vara ett bra namn.

Lindholms höga ålder har använts som ett argument emot honom som kandidat. Lindholm är 60 och kan gå i pension vid 63 års ålder, enligt sitt pensionsavtal. Även om han skulle sitta kongressperioden ut så kommer han att vara 64 år vid nästa kongress och kan då sannolikt inte ställa upp för omval. Det kan dock vara en fördel, menar källor till Dagens Arena, då Lindholm skulle kunna fungera som en övergångslösning innan man hittar någon person som kan sitta flera mandatperioder.

Enigt LO

Det är ett enigt LO som står bakom Lindholm som ordförande berättade valberedningens ordförande Tomas With.

– En enig valberedning och 14 eniga förbund står bakom förslaget att välja Johan Lindholm till LO:s nästa ordförande.

Han förklarar vidare varför Johan Lindholm är den bästa kandidaten att leda LO de närmast fyra åren.

– Vi behöver en ordförande som kan stå där när det blåser och som är trygg i att facket är vi tillsammans. Vi behöver också en ordförande som kan göra kompromisser, när det är tufft att göra kompromisser. Vi behöver ta plats i media och kommunikation och vi behöver ha en ordförande som har förutsättningar att ta de här delarna.

Till förste vice ordförande valdes Louise Olsson, från Elektrikerna.

– Vi har många tuffa utmaningar men tillsammans ska vi göra det. Jag kommer personligen göra allt jag kan för ett starkt och enat LO, säger hon efter valet.

Urkraft och vulkan

Till andre vice ordförande valdes Jessica Leiding, från Kommunal.

– Jag har aldrig varit så överväldigad i hela mitt liv. Det är så stort att få driva världens starkaste fack tillsammans med er. Ni har valt en urkraft och en vulkan. Vi måste organisera oss kamrater.

Hon avslutade med en uppmaning till alla ombud.

– Kan vi nu komma överens om att vi ska ställa frågan till alla om de är med i facket.

Kongressombuden svarade med ett rungande ja.

Till avtalssekreterare valdes Veli-Pekka Säikkälä som fram till nu haft samma roll på IF Metall.

– Jag vill tacka för förtroendet och jag lovar att förvalta det efter bästa förmåga. Jag hade aldrig trott att jag skulle stå på en LO-kongress och bli vald till avtalssekreterare. Det här är fantastiskt. Tack ska ni ha allihopa.