Ledare I alla andra partier skulle ett avslöjande som Kalla fakta gjort leda till att de ansvariga avgår eller avskedas. Men inte i det parti Jimmie Åkesson leder.

Så har Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna passerat ännu en gräns. Hans sex minuter långa ”Tal till nationen” är ett svavelosande angrepp på TV4:s Kalla fakta. Som avslöjat att Sverigedemokraterna ljugit och i hemlighet med anonyma konton drivit kampanjer och påhopp på andra politiker. Förstås riktade mot företrädare för oppositionen, men även mot politiker från de partier som SD samarbetar med inom ramen för Tidöavtalet. 

För varje annat parti skulle ett avslöjande av det här slaget leda till räfst och rättarting. Men Sverigedemokraterna är inte parti som andra, om det nu är någon som trott eller hoppats det. I stället är Jimmie Åkesson topp tunnor rasande. Och vänder på steken. Han kallar Kalla faktas reportage, där alltså partiets dubbelspel avslöjats, för en ”påverkansoperation”, och hävdar istället att det är TV4 som ljuger. De som avslöjat Sverigedemokraternas lögn blir lögnare i Åkessons värld. Sverigedemokraternas hemliga konton beskriver han som ”humorkonton”. Han hävdar att Kalla faktas reportage bara är ännu ett försök från det ”vänsterliberala klägget” att diskreditera Sverigedemokraterna.

Jimmie Åkesson ger inte bara fingret till Kalla fakta utan lika mycket till Ulf Kristersson

Vi har nu alltså kommit dithän, där allt det Donald Trump länge ägnat sig åt i USA nu har kommit till Sverige. I form av en propaganda där svart blir vitt, sant blir lögn. Så ter sig Trumps och Åkessons propaganda. Åkessons utspel innebär att svensk politik nu tagit ännu ett steg in i en dyster och mörk era. Där framtidsutsikterna för en sansad och faktabaserad politisk debatt ser synnerligen dystra ut. Kom ihåg dagen det inträffade, det var den 14 maj 2024. Finns det någon väg tillbaka till sans och vett?

Partiets ”ideolog” Mattias Karlsson uttryckte nyligen efter ett besök i USA sin förfäran över Donald Trumps destruktiva inverkan på amerikansk politik. Nu agerar hans egen partiledare på precis samma sätt. Sverigedemokraterna spelar dubbelt i både ord och handling.

Vad ligger bakom Åkesson vildsinta motattack? Partiet har exempelvis tidigare utlovat nolltolerans mot rasism. Partiet har också gjort en hel del uteslutningar. Dock inte av några av de ledande företrädarna, trots uppseendeväckande uttalanden av Richard Jomshof och Björn Söder. Och nolltoleransen gäller uppenbarligen inte lögn och dubbelspel.

Ett skäl kan vara att den här krisen involverar partiets centrala ledning, i form av partiets kommunikationsavdelning och dess chef, som ytterst verkar och arbetar på partiledarens uppdrag. Dessutom sägs i dokumentären att Jimmie Åkesson är införstådd med vad kommunikationsavdelningen håller på med. Om detta stämmer kan skälet till Åkessons besinningslösa motattack helt enkelt vara att han själv har varit informerad om vad som försiggått i Sverigedemokraternas trollfabrik. Det kan i någon mån förklara Åkessons extremt uppskruvade tonläge. Det är noterbart att han var påtagligt nervös i en intervju i Aktuellt. I alla andra partier skulle ett sådant här avslöjande leda till att de ansvariga avgår eller avskedas. Men uppenbarligen inte i det parti Jimmie Åkesson leder.

I praktiken är det här också regeringens kris, eftersom den samarbetar så intimt med Sverigedemokraterna. Jimmie Åkesson ger inte bara fingret till Kalla fakta utan lika mycket till Ulf Kristersson. Han demonstrerar genom sitt utspel den starka maktposition han har skaffat sig i svensk politik. För om Tidösamarbetet skulle falla så faller också regeringen. Testar Åkesson helt enkelt Kristersson? Det är inte första gången regeringen har fått distansera sig från sverigedemokratiska uttalanden. Det ligger mycket i potten – regeringsmakten. Kanske har Helena Gissén rätt som i Sveriges Radio inte trodde att avslöjandena hotar Tidösamarbetet. Vi får väl se. Avslöjandet i sig och i synnerhet Åkessons svar är hårda att smälta för varje demokratiskt sinnat parti som vill föra den politiska debatten med justa metoder. Detta är nog ändå första gången Tidösamarbetet skakar i grunden. Inom Liberalerna höjs röster för att pausa samarbetet med Sverigedemokraterna.

Möjligen kan fler avslöjanden komma och fler detaljer läcka ut. I Kalla faktas granskning pratar personer på Sverigedemokraternas kansli om att sprida ”information” på arabiska konton på sociala medier. Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok fann uppgiften så uppseendeväckande att han vill se en utredning om Sverigedemokraterna spelat en roll i LVU-kampanjen som nått flera muslimska länder. Detta är något som Myndigheten för psykologiskt försvar haft ögonen på och regeringen har varit mycket tydlig om de säkerhetspolitiska risker kampanjen förorsakat. Om det skulle uppdagas att det finns en sådan koppling kan hela den här krisen snabbt eskalera bortom Kristerssons och Åkessons kontroll. Det låter vettigt att gå till botten med de här misstankarna. Men också att inte ta ut något i förskott. Vi får kort sagt se.

Allt det här kokar ner till det strategiska vägvalet att bjuda in Sverigedemokraterna till samarbete. Det är inte ett parti som andra. Om inte Sverige ska utvecklas i trumpiansk riktning måste moderatledaren nu sätta ned foten. Det finns två alternativ. Antingen låter sig Ulf Kristersson förnedras. Eller så får Jimmie Åkesson krypa till korset och sätta stopp för sin trollfabrik. Svårare än så är det inte. Men som vanligt i politiken är det nog lika bra att gardera med kryss. Det brukar inte leda till serieseger när säsongen går mot sitt slut. Eller när det är dags för val.