Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

LO-kongress 2024 Efter Pim van Dorpels avhopp på torsdagskvällen har LO:s valberedning hittat en ny huvudkandidat till ordförandeposten i LO: Byggnads Johan Lindholm.

Lindholm har länge förekommit i förhandsspekulationerna kring ny LO-ordförande och nu står det klar att han är valberedningens förslag, till valet som sker på lördagseftermiddagen.

Stridbar person

Lindholm ses av många som en stridbar person och en av få inom LO-leden som vågar stå upp mot Socialdemokraterna. Det finns de som menar att LO inte haft en tillräckligt självständig ställning gentemot S. Uppfattningen är att LO tonat ner kritiken mot de uppgörelser partiet gjort över blockgränsen när det gäller till exempel skattepolitik, arbetsrätt, marknadshyror och sjukförsäkring. Uppgörelser som ofta haft en negativ inverkan på LO:s medlemmar. För de som vill se ett tuffare LO som står upp mot Socialdemokraterna så anses Lindholm vara ett bra namn.

Lindholms höga ålder har använts som ett argument emot honom som kandidat. Lindholm är 60 och kan gå i pension vid 63 års ålder, enligt sitt pensionsavtal. Även om han skulle sitta kongressperioden ut så kommer han att vara 64 år vid nästa kongress och kan då sannolikt inte ställa upp för omval. Det kan dock vara en fördel, menar källor till Dagens Arena, då Lindholm skulle kunna fungera som en övergångslösning innan man hittar någon person som kan sitta flera mandatperioder.

Tidigare förslag med Louise Olsson, Elektrikerna som första vice ordförande, Jessica Leiding, Kommunal som andre vice ordförande och Veli-Pekka Säikkälä som LO:s nya avtalssekreterare kvarstår.