Allt flera partier försöker använda en mindre smickrande historia till sin egen fördel, noterar Jonas Nordling.

FREDAGSMYS | Chefredaktör Nordling noterar flitigt användande av budoteknik i den politiska retoriken. Och att alla inte har svart bälte.

Att Jimmie Åkesson är trött på att prata om Sverigedemokraternas ursprung är ingen hemlighet. Inte heller att han tycker att det är orättvist utifrån vad hans parti står för idag. Häromveckan visade han åter prov på detta i Sveriges Radio.

När jag intervjuade partiets dåvarande vice partiledare Julia Kronlid i höstas gjorde hon samma markering. Varför ska de behöva lida för vad knäppskallar gjort för länge sedan, typ. Att partiet har en historisk koppling till Bevara Sverige Svenskt ska väl inte dagens sverigedemokrater ställas till svars för, lyder retoriken.

Ett annat parti som brukar få historien slängd i ansiktet är som bekant Vänsterpartiet. Deras bakgrund inom den kommunistiska internationalen och stödet från Sovjetunionen lyfts fortfarande upp trots att det var länge sedan. Kommunismen togs bort ur partinamnet redan innan Jimmie Åkesson gick med i SD för att göra en tidsparallell. Representanter för Vänsterpartiet förväntas dock fortfarande svara på frågor om den kommunistiska historien.

När jag intervjuade Jonas Sjöstedt i höstas frågade jag om inte han var trött på att ständigt svara på frågor om det förflutna, och att det kanske var en av få saker som förenade honom med Jimmie Åkessons partivänner. Föga förvånande ville inte Sjöstedt hamna på samma bog som SD, utan framhöll istället att det är viktigt att alltid minnas sin historia eftersom den inte går att undkomma.

Samma problem, men två olika förhållningssätt.

Det handlar om politikens motsvarighet till jujutsu. Alltså den försvarsmetod som ibland även kallas jiu-jitsu och som Wikipedia defenierar så här:

Namnet syftar till konsten att besegra en motståndare med så lite fysisk styrka som möjligt, t ex genom att utnyttja motståndarens egen kraft så att denne faller på eget grepp.

Åkesson och Sjöstedt behärskar konsten tillräckligt bra för att få frågor om partihistorien att bli till deras fördel och tilltala respektive väljargrupper.

Ni är väl grundade av rasister? Sluta tramsa med gammalt irrelevant tjat. Ni är väl grundade av revolutionära diktaturkramare? Det är viktigt att förstå sitt ursprung och lära av sina misstag.

Svart bälte alla dagar i veckan.

Men så finns det de som inte kommit lika långt i graderingen. Som skånemoderaternas ordförande Lars-Ivar Ljungman. När Dagens Nyheter i veckan ställde frågan om samarbetet med SD i Bjuv just utifrån detta partis historiska bakgrund så tar Ljungman till greppet alla-kan-väl-göra-bort-sig:

Lars-Ingvar Ljungman framhåller att ”de flesta politiska partier har lite lik i garderoben”. Så även Moderaterna.

– Vi har väl en historia där vi vid många tillfällen har försökt motverka eller sagt nej till reformer som alla i dag tar för givna. Som hur många veckors semester man ska ha. Det finns ett antal sådana beslut som är tagna under 1900-talet. Och det är väl kanske ingenting som vi numera är så jättestolta över.

Om denna strategi stannar på lokal nivå för Moderaterna återstår att se.

Sverigedemokraternas taktik när det gäller historiska synder är för övrigt dubbelbottnad, som så mycket annat i deras politik. Till förra valet la de ner stora resurser på en film som skulle visa Socialdemokraterna som ett rasbiologiskt parti med nazihistoria. Bortsett från tveksam sanningshalt i ett sådant påstående borde det ha varit kontraproduktivt för ett parti som tycker att det är trams att prata om sina egna rötter. Men paradoxalt nog landade denna film antagligen ändå rätt, åtminstone bland de väljargrupper som håller med om att det är trams att prata om BSS och därför gärna ser att Socialdemokraterna får en tillbaka-kaka i form av en film, fylld med kvalificerat trams, rakt i nyllet.

Politiken är trots allt full av dessa absurda paradoxer. Vem kunde till exempel tro att just V och SD nu gemensamt skulle kunna styra så mycket av den reella politik som riksdagen kan släppa fram. Men det är därför vi älskar den parlamentariska demokratin här på Dagens Arena. Och vi kommer fortsätta att skildra den på alla sätt vi kan till dess att någon stoppar oss. Det bästa sättet att inte bli den som sätter stopp för oss hittar du här.

Ha en bra helg!

Jonas Nordling
chefredaktör