fredagskrönikan Dagens Arenas chefredaktör Jonas Nordling lämnar idag sitt uppdrag. Här berättar han varför.

Det har blivit dags för mig att lämna Dagens Arena. Efter över tre år som chefredaktör och utgivare, tusentals publiceringar, hundratals poddproduktioner och otaliga fredagskrönikor som denna har jag nått en punkt där det är dags att gå vidare. Jag har inget mer att erbjuda.

Det har varit ett givande och utvecklande uppdrag, som jag till stora delar har kunnat utforma helt enligt mina egna ambitioner. När jag tog jobbet fanns egentligen bara två saker som inte gick att påverka. Dagens Arena får inte ligga bakom betalvägg. Och den ska komma ut varje dag, sju dagar i veckan.

Givet detta har jag utformat en verksamhet som är tillgänglig för alla, och där det dagliga nyhetsbrevet har blivit huvudkanalen gentemot publiken. Antalet prenumeranter på brevet har under min tid gått från 11 000 till att närma sig 30 000. Jag har också infört möjligheten till mikrodonationer från publiken, för att visa att även om det vi publicerar är kostnadsfritt så är det aldrig gratis.

Jag har inte fått min omgivning och Arenagruppens ledning att tro på en framtid där intäkterna kommer från vår publik.

Dagens Arena är nu redo för nästa steg, men jag känner inte att detta kan tas åt det håll jag önskar. Så därför är det logiskt att lämna. Jag har inte fått min omgivning och Arenagruppens ledning att tro på en framtid där intäkterna huvudsakligen kan komma från vår publik. Istället har blicken riktats mot bidrag som garant för utgivningen. Detta är inte modellen för en vital oberoende journalistik, enligt mig. Tvärtom har detta tankesätt varit ett av problemen för den så kallade vänsterpress som genom åren haft så svårt att överleva i det svenska medieklimatet.

Jag är dock övertygad om att Dagens Arena har en viktig roll att fylla även i framtiden, och önskar nu min efterträdare Jesper Bengtsson stort lycka till.

Till dig som läser dessa rader vill jag avslutningsvis säga: Tack för dessa år! Det har varit roligt. Men nu är det slut.

 

Jonas Nordling är avgående chefredaktör och utgivare för Dagens Arena