På måndagskvällen släppte Dagens Arena reportaget om skattefusk och utnyttjade arbetare i statens miljardprojekt. De polska bemanningsföretag som figurerar i reportaget har kunnat utnyttja en gråzon i lagstiftningen. Det har sedan lagt grunden för att tyska byggjätten Bilfinger Berger ska kunna lägga låga bud i de stora svenska upphandlingarna.

Genom att använda sig av ett bolag i Sverige under ett år för att sedan avveckla verksamheten undkommer företagen vad som kallas fast driftställe. Det är i sig inte olagligt att starta och lägga ned företag med ett års mellanrum. Samtidigt har flera av de här företagen lämnat en skatteskuld efter sig. Vår granskning visar att den summan sammanlagt är 2,5 miljoner kronor. Ofta har företagen till att börja med betalat in arbetsgivaravgifter men någon gång under ettårsperioden slutat att betala.

Tidigare har det inte varit möjligt att driva in dessa pengar, men i våras trädde ny lagstiftning i kraft på EU-nivå i och med samordningen av socialförsäkringar i EU. Den innebär att Kronofogdemyndigheten kommer att kunna driva in obetalda arbetsgivaravgifter i andra EU-länder. Men som i så många andra fall handlar det om prioriteringar och möjligheten att komma åt de här företagen i Polen är begränsad.

I och med att lagstiftningen just introducerats kan Kronofogdemyndigheten i dagsläget inte ge besked på i vilken mån det kommer att vara möjligt att betala in obetalda avgifter. När vi researchade reportaget talade vi bland annat med Ulf Wredlert som är chef för utlandsavdelningen på Kronofogdemyndigheten:
– Det handlar om prioritering, men om företag restförts för obetalda arbetsgivaravgifter kan man tänka sig att det handlar om så pass stora summor att det blir intressant att driva in, sade han till oss.

Kronofogdemyndigheten kommer även ha rätt att driva in obetalda avgifter retroaktivt, men det tycks som att detta skulle innebära en för stor arbetsbelastning för att det skulle vara aktuellt.
– Hur vi ska gräva bakåt är inte klart. Det blir en fråga om vad vi mäktar med, sade Ulf Wredlert.

Samtidigt finns det faktorer som försämrar möjligheten att komma åt de kvarlämnade skulderna. I och med att företagen undviker fast driftställe minskar möjligheten att deras affärer ska upptäckas. Det är också först vid upptäckten att det är samma ägare som står bakom samtliga företag som den omfattande skatteskulden står tydlig. Om Kronofogden sedan ska kunna driva in de obetalda avgifterna krävs att myndigheten lyckas komma i kontakt med företagen – och för att det ska uppnås krävs ett samarbete mellan de enskilda EU-länderna som lär ta tid att utvecklas.

I vilken mån vi i framtiden kommer att få se Kronofogden driva in den här typen av obetalda arbetsgivaravgifter och om det kommer att sätta stopp för fusket återstår alltså att se.