Sydeuropa måste skärpa sig är svaret på alla frågor som migrationsminister Tobias Billström får om hur det kommer sig att ensamkommande barn sänds tillbaka till länder som Grekland, Italien och Malta. Senast hördes det återkommande svaret i ”Heta stolen” under Almedalsveckan. Det är ett konstant duckande inför det faktum att Sverige bär ett tungt ansvar när människor sänds tillbaka till EU-länder där flyktingmottagandet brister på alla plan.

I juni kablades nyheten ut om 14-åriga gravida Nimo från Somalia. Hon skulle utvisas från Sverige till Italien där hon tidigare tvingats att bo på gatan. Billströms kommentar till protesterna mot Migrationsverkets beslut var att det vore fel att sluta avvisa ensamkommande flyktingbarn för att det finns enskilda EU-länder som inte sköter sina åtaganden.

Tobias Billström klarar helt enkelt inte av att se förbi visionen om ett gemensamt fungerande asylsystem i EU. Om det nu skulle bli så att Sverige ensidigt valde att stoppa utvisningar till Malta, vad blev det då av tanken om det gemensamma europeiska asylsystemet? Ska den tanken då bara kastas ut med badvattnet? frågar sig Billström.

Problemet är att ett fungerande gemensamt asylsystem i EU bara är på tankestadiet. Förhållandena för asylsökande i Grekland och Malta är inte acceptabla. Innan EU har ett hållbart asylsystem på plats – om det ens någonsin kommer att bli så – måste en svensk regering ställa sig bakom undantag. Allt annat är ett svek mot alla de människor som kommer i kläm i EU:s regelverk.