Tidigt på morgonen den 25 maj dödsstörtade en 19-årig anställd från taket på en av tekniktillverkaren Foxconns fabriker i staden Shenzen i Kina. Det visade sig vara det tionde självmordet bland företagets anställda bara i år. Historien fick spridning och skapade rubriker i global media, mycket på grund av att Foxconn Technology Group, dotterföretag i Hon Hai Group, tillverkar produkter åt bland annat Apple, Dell, Hewlett-Packard och Sony-Ericsson.

Självmordsvågen skapade en våg av kritik mot låga löner och usla arbetsvillkor på fabrikerna i Kina. Och uppmärksamheten verkar har givit resultat. Häromdagen meddelade Foxconn att man planerar att höja lönerna med hela 30 procent för sina 800 000 anställda. Visserligen från en snittlön på endast 132 dollar i månaden, men ändå.

Även kinesiska bilarbetare har i veckan lyckats höja sina löner. Den här gången genom en regelrätt strejk, vilket är ytterst ovanligt i Kina där det saknas oberoende fackföreningar. En anledning till att strejken fick hållas kan vara att den drabbade den japanska biltillverkaren Hondas fabriker. Kina och Japans frostiga relationer går långt tillbaka.

NY Times spekulerar i att de båda händelserna kan vara en första indikation till ett förändrat förhållningssätt från storföretagen gentemot Kinas arbetarklass. Det kanske inte längre är lika lönsamt att endast exploatera och suga ut dem så mycket som möjligt. Medan den japanska ekonomin till exempel går på knäna tuffar Kina på i fortsatt rekordtakt. Kina har förvandlats från att bara tillhandahålla billig arbetskraft till att bli en allt viktigare marknad för slutprodukterna. Honda säljer allt fler bilar i Kina, även till de egna anställda. Då kan företaget bjussa på lite högre lön. Pengarna rullar ju tillbaka ändå.