Fackens Vita jobb-modell handlar om att städa upp i efterhand, skriver Svenskt Näringslivs upphandlingsexpert Birgitta Laurent i en replik till Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Johan LindholmByggnads ägnar i sin debattartikel på Dagens Arena mycket utrymme åt att med kraft sparka in öppna dörrar.

Vi kritiserar LO-fackens ”vita jobb”-modell men understryker alltid att vi och våra medlemsföretag vill ha konkurrens på schyssta villkor, ordentlig kontroll och bra uppföljning. Likaså upplever våra medlemmar att det vid upphandling är alldeles för stort fokus på lägsta pris i stället för kvalitet. Det visar sig ofta bli dyrt i längden.

Ingen vill se oseriösa företagare konkurrera ut seriösa arbetsgivare. Ingen vill förlora en upphandling till någon som inte följer avtal och regelverk. Däremot menar vi att det är en rimlig utgångspunkt att man ska följa gällande lagstiftning, även när man bekämpar fuskare.

Finns det tveksamheter så bör dessa redas ut ordentligt innan man går vidare – annars kan man hamna i väldigt trassliga situationer. Inte minst gäller detta de kommuner som använder LO-fackens modell. De riskerar nu att fastna i långdragna överprövningsprocesser som förlamar verksamheten och kostar mycket pengar. Det borde man tänkt på innan modellen sjösattes.

Lindholm verkar vidare vara förvånad över att arbetsgivarna reagerar på en modell som ska ge fackliga kontrollanter full insyn i företagens ekonomi. Upprördheten bland våra medlemsföretag är stor men ofta drar man sig som enskild företagare från att offentligt kritisera de stora och stridbara facken. Det kan nämligen bli dyrt.

De förbund som står bakom den föreslagna kontrollmodellen är också de fack som är mest militanta och som står bakom flest konflikter på svensk arbetsmarknad. Förtroendet för dem är inte på topp.

Slutligen – mycket av den problematik vi nu ser när det gäller offentlig upphandling beror på att upphandlingsfunktionerna inte är tillräckligt prioriterade. Fackens modell för kontroll handlar om att städa upp i efterhand när man fått indikation på att något gått snett.

Vi menar att det vore bättre att uppgradera upphandlingsenheterna inom offentlig sektor så att man agerar mer professionellt och inte går in i avtal tillsammans med tvivelaktiga leverantörer. Det är bättre att göra rätt från början.

Birgitta Laurent, upphandlingsexpert Svenskt Näringsliv