Svenskt Näringsliv har anmält fackens modell för vita jobb till Konkurrensverket. De måste sluta slå undan benen för de som ser till att skattepengar spenderas ansvarsfullt, skriver Johan Lindholm.

Varje år köper Sveriges kommuner varor och tjänster för 600 miljarder svenska skattekronor. Enligt Skatteverket beräknas svart arbetskraft omsätta 66 miljarder kronor per år.

Enligt den svenska modellen ska fackföreningar och arbetsgivare ta ansvar för arbetsmarknaden. Ett sätt att göra det och samtidigt försäkra att skattepengar inte finansierar skumraskföretag är Vita jobb-modellen, vilken Svenskt Näringsliv är emot. I dagsläget finns det inget lika effektivt arbetssätt för att säkerställa att kommunala skattepengar inte går till företag som fuskar med löner och villkor.

Modellen innebär att kommunen ställer krav utöver lägsta pris vid upphandlingar, exempelvis krav på kollektivavtal. Detta följs upp av konsulter från respektive branschs fackförbund som utför kontroller av företagen. Dessa konsulter rapporterar till kommunen som agerar utifrån det som presenterats. Konsulterna har sedan tystnadsplikt mot det egna facket.

Svenskt Näringsliv har nu anmält modellen till Konkurrensverket, de menar att den är olaglig och att facket inte ska ha rätt att gå in och syna företag. Som vanligt gör de sitt bästa för att svartmåla facken och skapar problem som inte finns.

Den svenska modellen innebär att arbetsgivare och fackföreningar ska ta ansvar för arbetsmarknaden. Detta är vårt sätt att göra det, vi tar ansvar för att svenska kollektivavtal gäller och att det är ordning och reda på arbetsmarknaden. När Svenskt Näringsliv blev erbjudna att medverka tog de det som ett skämt. I stället driver de frågor som ”reformera LAS” och ”rätt till heltid ger färre jobb”. De motarbetar arbetstagarnas rättigheter i stället för att värna dem.

Vita jobb-modellen infördes i Stockholm och gällde mellan 2004-2006, men när det blev maktskifte lades den snabbt ner. Då samarbetade facken med företag och bevakade olika delar av branschen. Företagen som deltog vid offentliga upphandlingar bevakade om någon lade ett bud under rimligt pris och facken kontrollerade sedan företagens löner och avtal. Detta ledde till en sanerande effekt där oseriösa företag inte längre var med vid offentliga upphandlingar.

Alla kommuner borde ta ansvar och införa vita jobb-modellen för att säkerställa att skattepengarna spenderas ansvarsfullt och går till företag som värnar om sina anställda och inte till svartarbete.

Vita jobb-modellen innebär att de som arbetar täcks av fackens försäkringar, får avtalsenlig lön och en trygg arbetsmiljö. Den innebär sund konkurrens på lika villkor för företag, något vi vet att Svenskt Näringslivs medlemmar är positiva till. Av egen erfarenhet vet jag att småföretagen i vår bransch uppskattar Byggnads arbete med att skapa ordning och reda i branschen.

Kommunerna måste ha rätten att få ta ansvar för schyssta villkor för de pengar de spenderar. Vita jobb-modellen fungerar, det vet vi. Att svart arbetskraft omsätter 66 miljarder om året är oacceptabelt och måste motarbetas.

Svenskt Näringsliv måste ta sitt ansvar och sluta försöka slå undan benen för de som ser till att skattepengar spenderas ansvarsfullt. De måste lära sig att lägsta pris inte ger bästa kvalitet!

Johan Lindholm, ordförande Byggnads