Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt. Foto: Unionen & Wikimedia

Tesla Under torsdagen gick Unionen ut med ett sympativarsel för att öka trycket på Tesla att teckna kollektivavtal. Konflikten har nu pågått i över sex månader utan att parterna tycks ha kommit närmare en överenskommelse.

Unionens blockad gäller allt arbete som DEKRA Industrial AB utför för Teslas räkning och träder i kraft den 14 maj.

– Unionen kommer i alla lägen försvara den svenska kollektivavtalsmodellen. Sympatiåtgärder handlar om solidaritet. För att stötta IF Metall och för att öka trycket på Tesla att teckna kollektivavtal varslar Unionen nu om sympatiåtgärder på DEKRA Industrial AB, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef, Unionen, i ett pressmeddelande.

DEKRA Industrial AB utför arbete på Teslas verkstäder, som till exempel att besiktiga fordonslyftar. I pressmeddelandet skriver de även att det kan bli aktuellt med utvidgning av konfliktåtgärderna om blockaden kringgås.

Egna avtals-förhandlingar

Anledningen till att Unionen, som är landets största fackförbund, varslar om sympatiåtgärd först nu är då de nu fått en förfrågan från IF Metall att stötta. I december pratade Dagens Arena med Unionens pressekreterare och då uppgav de att frågan komplicerades då de har egna medlemmar på Tesla som vill teckna avtal.

– Eftersom vi har medlemmar på Tesla som i dagsläget inte omfattas av kollektivavtal är vårt långsiktiga mål självklart att teckna avtal som omfattar tjänstemännen. Vi hade förhandlingar förra året, men de avslutades i januari i år. Vi fokuserar på att jobba vidare med att bygga upp och stärka det fackliga arbetet på Tesla, sade Johanna Gréen, pressekreterare på Unionen, till Dagens Arena i december 2023.

Texten kommer att uppdateras.