Det är ett perfekt tillfälle att utveckla landstingsdrivna barnmorskeledda avdelningar i Stockholm. Men Ella Bohlins (KD) strategi för att få tillbaka barnmorskorna är att erbjuda dem – ingenting.

I mars uppmanade jag ansvarigt landstingsråd Ella Bohlin (KD) att ta ett långsiktigt grepp om förlossningsvården och att lyssna till Födelsevrålet och barnmorskorna. Till svar fick jag då att det är lätt för mig att stå på barrikaden.

Måndagen den 4 april kl 01:06 föddes det sista barnet på Södra BB och nu på tisdag den 19 april hanterar Hälso- och sjukvårdsnämnden ärendet om att stänga BB Sophia i förtid. Förlossningsvården stängs ner och det är klart att föräldrar är oroliga för om det kommer finnas en förlossningsplats åt dem när det är dags.

Jag vill påminna Ella Bohlin om att inget annat vårdområde har genomlevt så många kriser och bakslag som förlossningsvården. Det minsta politiken kan göra är att bygga upp en organisation som garantera att det inte händer igen. Ett landstingsråds ansvar är att se till att förlossningsvården är trygg och håller hög standard för alla, alltid.

Vi kan inte ha en förlossningsvård som står och faller med enskilda privata vårdgivare. Och vi kan inte ha ett ledarskap som låter barnmorskorna och föräldrarna ta ansvar för vår sköra organisation.

Det är sant så som Ella Bohlin skriver att det inte är landstingspolitiken som lägger ner BB Sophia, men det är upp till den styrande minoriteten i landstinget att trygga förlossningsvården.

Vi har lärt oss att privata vårdgivare kommer och går, och att landstingets egen vård alltid måste stå beredd att bedriva vården när så sker. Därför måste vi se till att vår landstingsdrivna förlossningsvård håller hög standard och är en plats där barnmorskorna vill jobba.

Miljöpartiet vill ha en diskussion om innehållet i förlossningsvården och om hur vi kan garantera föräldrarna en stabil förlossningsvård med en säker och trygg vårdmiljö, och med möjlighet att välja mellan olika förlossningsmiljöer.

Miljöpartiet vill bland annat att:
– Den som behöver och önskar ska kunna ha en närvarande barnmorska under födsloarbetet
– Föräldrar med identifierade stora behov ska kunna prioriteras och tilldels mer resurser än andra
– Mödravården och förlossningsvården ska vara sammankopplad så att den följer föräldrarna genom hela graviditeten, förlossningen och eftervården
– Den barnmorskeledda förlossningsvården ska återuppbyggas och utökas
– Fysiska och psykiska vårdskador ska dokumenteras och följas upp

Miljöpartiet vill också att landstinget ska föra en dialog med barnmorskorna, se deras behov och ta tillvara på deras kunskap. Personalen efterfrågar inte först och främst högre löner. De efterfrågar en bra arbetsmiljö och en förlossningsvård med hög kvalitet.

När nu nya förlossningsplatser ska öppnas i landstingets egen regi skulle det vara ett perfekt tillfälle att utveckla egna barnmorskeledda avdelningar och teamarbete. Inspiration finns att hämta från såväl Södra BB, BB Stockholm och BB Sophia. Det hade också varit smart att erbjuda personal på Södra BB och BB Sophia att medverka till utveckling av förlossningsvården på våra sjukhus.

Landstinget skulle kunna lära sig mycket av BB Sophia när det gäller personalpolitik. Praktikertjänst lockade många läkare, barnmorskor och sjuksköterskor med lång erfarenhet och hög kompetens. Personalen som tog anställning på BB Sophia valde att lämna landstinget för att få arbeta på en arbetsplats där de som profession fick utvecklas och där de fick vara med och utveckla vården.

Ella Bohlins strategi för att locka tillbaka personalen är att erbjuda dem – ingenting. Personalens reaktion är således också att inte söka jobb i landstinget.

Tänk vad långt vi skulle kunna komma om vi pratade om vårdinnehåll och organisation tillsammans med profession och föräldrar. Varför gör inte de borgerliga partierna det?

Susanne Nordling (MP) oppositionslandstingsråd