Det måste bli slut på kortsiktiga beslut som slår sönder möjligheten att långsiktigt utveckla förlossningsvården i länet, skriver Susanne Nordling (MP) oppositionslandstingsråd i Stockholm.

Jag förstår att Födelsevrålet reagerar när Ella Bohlin (KD) säger att hon känner sig trygg med förlossningsvården i Stockholm.

På kort tid har vi nåtts av beskedet att länet förlorar fler än 4 000 förlossningsplatser. När både Södra BB och BB Sophia läggs ner går dessutom valfrihet i förlossningsvården förlorad. Problemen inom förlossningsvården är inte nya och när BB Sophia öppnade löste det delar av krisen genom att de kunde ta emot cirka 3 500 förlossningar per år.

Under 2015 togs dessutom beslut om att utöka BB Sophias uppdrag ytterligare så att de skulle kunna ta emot kvinnor från födelsevecka 32.

Det var då. Nu är det kris igen. Något som oroar föräldrar och personal, men inte det ansvariga landstingsrådet. Ella Bohlin tycks tvärtom obekymrad över det faktum att fler än 4 000 platser nu ska flyttas över till landstingets befintliga förlossningsavdelningar.

Det kommer inte bli enkelt och ska dessutom genomföras i den befintliga förlossningsstrukturen. På alliansbyråkratiska säger man att det kommer kräva en del från verksamheterna. I praktiken betyder det att den redan tuffa situationen för barnmorskor kommer bli betydligt tuffare och jag förstår att det här väcker ilska.

Flera av landstingets förlossningsavdelningar är dessutom i stort behov av renovering och utbyggnad. Södersjukhusets förlossning ska byggas om, Danderyd sjukhus förlossning måste byggas ut och S:t Görans sjukhus förlossning planeras öppna först år 2019. Södertälje sjukhus ska omorganisera och ta över delar av Södra BB:s förlossningsplatser men det sker inte över en natt.

Det är alltså under dessa förutsättningar som Ella Bohlin nu ska lösa förlossningskrisen i länet.

Jag är övertygad om att Ella Bohlin kommer att göra allt för att ersätta BB Sophias och BB Södras förlossningsplatser. Men frågan är till vilket pris. För det handlar ju inte bara om kvantitet utan också om kvalitét.

Jag noterar att alliansen nu överhuvudtaget inte pratar om barnmorskeledda avdelningar, minskade förlossningsskador, en god arbetsmiljö och målet om en barnmorska per födande.

Det Ella Bohlin och hennes borgerliga kompisar sysslar med just nu är inte att utveckla en långsiktig och tryggare förlossningsvård, utan panikåtgärder. Det är uppenbart att länets förlossningsvård upplever en rejäl backlash. Ella Bohlin har anledning att oroa sig och att ta föräldrar och personalens oro på allvar.

Det är dags att lyssna på både barnmorskorna och föräldrarna som värnar om att få och ge den bästa möjliga förlossningsvården. Vi måste vi kämpa för att barnmorskorna ska få en möjlighet att hjälpa kvinnor till säkra födslar.

När Södertälje sjukhus ska ta över Södra BB:s förlossningsplatser är det viktigt att den blir så lik Södra BB:s verksamhet som möjligt, och det är viktigt att vi öppnar upp fler barnmorskeledda enheter, exempelvis på Karolinska Huddinge, nu när alla landstingets förlossningsenheter berörs och behöver öppna upp för fler förlossningsplatser.

Det måste bli slut på kortsiktiga beslut som slår sönder möjligheten att långsiktigt utveckla förlossningsvården i länet.

Susanne Nordling (MP) oppositionslandstingsråd