SWE EU Press
Utrikesministern bör verka för skärpta sanktioner mot Iran, skriver debattörerna.

Det måste bli ett slut på Irans sanktionsrabatt. Regimen i Iran bedriver krig mot den egna befolkningen och planerar att hjälpa Ryssland med bygget av en drönarfabrik som dödar ukrainare. EU bör införa lika kraftiga sanktioner mot Iran som mot Ryssland. 

EU-parlamentarikern David Lega (KD) och riksdagsledamoten Magnus Berntsson (KD) argumenterar för att EU bör införa de hårdaste sanktionerna mot Iran. Det är bra. Frågan om solidaritet med Irans folk är dock en alltför viktig fråga för att vissa partier ska ta partipolitiska poäng på denna. KD, SD och C har agerat i Europaparlamentet till förmån för olika sanktioner, vilket är bra. Två av dessa partier sitter dock också i regeringskoalitionen i Sverige. Varför agerar inte utrikesminister Billström när syskonpartierna försöker få till stånd ökade sanktioner mot Iran?

Frågan om en stängning av ambassaden har avvisats av den svenska utrikesminister Billström med hänvisning till att ambassaden behövs även i extrema lägen. Utrikeschefen i EU, Josep Borell, vill inte terrorstämpla IRGC (Irans revolutionsgarde) med hänvisning till att det är en fråga för det juridiska systemet. Kan man då införa hårda sanktioner mot Iran?

Det går inte att lita på uttalanden från diktaturer som Iran

EU sitter vid förhandlingsbordet med den iranska regimen om minskade sanktioner i utbyte mot att Iran inte skaffar kärnvapen. Detsamma gäller USA och Kina. Kärnvapen har dock en allt mindre betydelse i de krig som pågår, vilket kriget i Ukraina är ett tydligt exempel på. Som Noam Chomsky (2002) påpekat har det historiskt funnits ett antal skurkstater i världen. Skurkstaten Nordkorea har till exempel otaliga gånger lovat att inte utveckla kärnvapen, men sedan gjort det ändå.

Det går inte att lita på uttalanden från diktaturer som Iran, Ryssland och Nordkorea. Erfarenheten från Tyskland förskräcker. De litade på att Ryssland skulle leverera gas via Nord Stream. Nu använder Putin avslutade gasleveranser till EU som ett av flera vapen, vilket ger oss höga energipriser.

Det är också en kraftig motsägelse att ena dagen fördöma, för att nästa dag belöna Iran i handling. Fördömandet bör bland annat gälla att Iran har kallat in milistrupper från terrorgrupperna Hizbollah och Hashad al-Shaabi för att kriga mot den egna befolkningen. Den USA-baserade ”Human Rights Activist News Agency” (HRANA) visade i sin senaste rapport att minst 506 fredliga protestanter hade dödats och att minst 69 av dessa var minderåriga.

Vid årsskiftet bestod EU:s sanktioner mot Iran bara av 11 punkter jämfört med sanktionerna mot Ryssland, som bestod av 40 punkter. Ryssland och Irans relation kan nu ses som ett fullfjädrat försvarspartnerskap, menar John Kirby, talesperson för Pentagon. Fler och fler gör samma bedömning.

Vi måste fråga oss hur Iran använder den sanktionsrabatt som de haft sedan 2014. Eftersom sanktionerna mot regimen i Iran var så svaga kunde landet köpa in halvledarteknik till smarta självmordsdrönare. Dessa var konstruerade för att kunna släppas ner som en precisionsbomb. Under hösten 2022 slog de iranska drönarna ut delar av det ukrainska elsystemet och dödade civila. Konsekvenserna är att ukrainare i dag lider av minusgrader utan el och förstörda hus. Ukraina använde olika robotförsvarssystem, som de fått från bland annat EU, för att bekämpa dessa drönare. Det kostar cirka 10 gånger så mycket att Ukraina skjuter ner drönare jämfört med vad det kostar att tillverka sådana, en extrakostnad för EU:s skattebetalare.

Ryssland förbereder sig för ett långt krig i Ukraina. Nu vill regimen i Iran bygga en drönarfabrik på ryskt territorium och detta kan bli en dyr och dödlig erfarenhet för Ukraina och EU. EU måste inse att denna drönarfabrik måste stoppas med hjälp av omedelbara och kraftiga sanktioner mot Iran.

Handeln mellan Iran och Ryssland ökar också i Kaspiska havet och troligen kommer Iran att köpa ryska stridsflygplan.

Som Mouna Esmaeilzadeh och Shoka Åhrman skrev i ett inlägg i Dagens Nyheter måste Sverige och EU ”sluta gulla med mullorna”. Som ordförandeland i EU bör utrikesminister Billström organisera ett arbete som snabbt leder till att EU stoppar sanktionsrabatten.

Arvin Arvini, civilingenjör

Rune Wigblad, professor i företagsekonomi