Nu är det dags att det våldsförebyggande arbetet blir en prioriterad fråga i kommunerna skriver företrädare för Stjärnjouren.

Efter att ha blivit kallad till ett möte med kommunen har Stjärnjouren träffat ordförande i Sundbybergs kommunstyrelse, Jonas Nygren (S), angående ansvarsfrågan för förebyggande arbete mot våld och sexuella övergrepp. Detta med anledning av den debattartikel som Stjärnjouren nyligen fick publicerad i Dagens Arena (2013-01-18) efter den uppmärksammade gruppvåldtäkten i Sundbyberg. I artikeln kräver vi ett ökat ansvar från kommun och stat för arbete som förebygger våld och sexuella övergrepp.

Vi är mycket glada över att vår artikel fick genomslag och att vi som ett resultat blev inbjudna till diskussion med kommunen. Vi hoppas nu på vidare samverkan och att kommunen vill fortsätta arbeta vidare mot de förslag vi tillsammans diskuterat. För att det på allvar ska tas ett ansvar för motverkandet av våldtäkt och andra sexuella övergrepp. Vi möttes av stor entusiasm för ideellt engagemang något som vi anser är mycket positivt. Förhoppningsvis innebär det också att kommunen dessutom tar åt sig av den expertis som vi och andra inom den ideella sektorn sitter på, ifrån vårt våldsförebyggande arbete mot unga.

Vi håller med Nygren om att ideella föreningar som oss har en unik roll i mötet med inte minst unga människor. Eftersom vi kan komma närmare den verklighet som ungdomar lever i högre grad än myndighetspersoner, då vi ofta är den första kontakten vid stöd. Dock så är vikten av kontinuitet i det förebyggande arbetet centralt för att en förändring ska ske, och är därför något som vilar på kommunen att ta ansvar för och inte bör åligga den ideella sektorn.

Några av de förslag och synpunkter vi framförde till ordförande i kommunstyrelsen var:

  • Att kommunen måste ta ansvar för att det förebyggande arbetet finansieras kontinuerligt.
  • Att kommunen tillsätter en fortlöpande tjänst med ansvar för workshops i grund- och gymnasieskolor förslagsvis på tema ”vad är okej sex?” (ett metodmaterial som Stjärnjouren utvecklat och använt i arbetet med Sundbybergs unga) samt kring maskulinitetsnormer så som med metodmaterialet Machofabriken (framtagen av Skr, Roks och Män för jämställdhet).
  • Att garantera att alla ungdomar erbjuds möjligheten att få prata om gränsen mellan sex och övergrepp samt kring föreställningar och normer som berör kopplingen mellan maskulinitet och våld. Inte bara en utan flera gånger under sin skolgång.
  • Att det förebyggande arbetet grundas i en förståelse för våldet som vardagsnära och i botten grundat på värderingar, attityder, normer och strukturer.  Det är också avgörande för att arbetet ska få kontinuitet och riktas till unga på ”bred front” där skolundervisningen är ett effektivt sätt.
  • Att stat och kommun ses som ytterst ansvariga för att utbilda unga i förebyggande syfte att motverka våld. Detta på grund av att rätten att slippa utsättas för våld och sexuella övergrepp är en fråga om både jämställdhet och mänskliga rättigheter. Det ansvaret bör vara ovillkorlig, oavsett ekonomiska resurser och lågkonjunktur.

Stjärnjourens förhoppningar är att Sundbybergs kommun föregår som ett gott exempel genom att satsa på våldsförebyggande arbete som sex och samlevnadsundervisningen. Enligt en undersökning initierad av Socialstyrelsen Kunskap, attityder och sexuella handlingar bland unga (UngKAB09, 2009) är ungdomar nöjda med sexualundervisningen vad gäller information om preventivmedel, men över hälften har dock ett behov av att få prata om hur en får relationer att fungera bra.

Nu är det dags att det våldsförebyggande arbetet blir en prioriterad fråga i både Sundbybergs kommun men också i andra kommuner runt om i landet. Stödinsatser som riktar sig till våldsutsatta och våldsutövare är ett område kommunen redan arbetar med, vilket är positivt, men nu krävs det att gå till botten med våldets bakomliggande orsaker. Det här mötet var ett steg i rätt riktning. Nu fortsätter arbetet.

Hanna Nilsson och Caroline Gyllström, Stjärnjouren