Den 21 januari 2002 mördades Fadime Şahindal. Men hederskulturen lever fortfarande och fortsätter att skörda offer, skriver Philip Botström, förbundsordförande SSU och Andrea Törnestam, förbundssekreterare SSU.

I dag är det femton år sedan SSU:aren Fadime Şahindal berövades sitt liv. Anledningen var att hon ville göra egna val, bestämma över sitt eget liv och hade framtidsdrömmar. Fadime var den första som vågade prata offentligt om det hedersförtryck som hon och många andra tjejer tvingas leva med. Hennes öde blev en väckarklocka för Sverige. Femton år efter mordet på Fadime krävs det fortfarande åtgärder för att bekämpa hederskulturen.

Hederskulturen är patriarkal och konservativ. Den handlar om att genom fysiskt eller psykiskt våld se till att familjen ska stå enad med bevarad heder inför omgivningen. Men hederskulturen är inte enande, den är splittrande. Den vänder bröder mot sina systrar, pappor och mammor mot sina döttrar. Oavsett om det handlar om fysiskt våld eller psykologiskt våld så är målet att begränsa och förtrycka.

Fadime berövades rätten att leva. Men hederskulturen lever fortfarande och fortsätter att skörda offer. Bara i fjol mördades minst sex personer i Sverige i misstänkta hedersmord. Och de ungdomar som inte kan leva fria räknas till över 100 000 enligt regeringens utredning från 2014, en siffra som antagligen är högre eftersom det finns ett mörkertal.

Straffen för hedersbrott behöver skärpas och polisens arbete mot hedersbrott stärkas.

Vi får inte blunda för hederskulturen i Sverige. Varje gång den yttrar sig, och hur den än yttrar sig, ska vi agera. Det ska ske kraftfullt; i rättsväsendet, skolan och i övriga samhället.

Straffen för hedersbrott behöver skärpas och polisens arbete mot hedersbrott stärkas. Det måste bli lättare att få hjälp om man är utsatt för hedersförtryck. Därför behöver tjej- och kvinnojourer få ökat stöd. Även det förebyggande arbetet i skolan måste prioriteras. För att det ska vara möjligt behöver lärarna få bättre verktyg och stöd för att upptäcka och agera mot hedersförtryck.

I Sverige ska vissa värderingar inte vara okej. Vi ska bygga vårt samhälle på idén om alla människors lika värde och rätt att forma sitt eget liv. I en sådan samhällsidé har inte odemokratiska, sexistiska och förtryckande värderingar någon plats. Sådana åsikter ska aldrig accepteras, de ska aldrig normaliseras och de ska alltid bli motsagda. För varje förtryckande idé ska det finnas tusentals röster för frihet och jämlikhet.

Låt oss föra Fadimes kamp vidare i hennes anda. Budskapet från SSU, den rörelse hon en gång var en del av, är tydligt: Sverige ska vara ett tryggt land där alla är fria att leva sina liv på det sätt man själv vill. Fadime Şahindal fick aldrig chansen att leva ut de drömmar och ambitioner som hon bar på. Den så kallade hedern som hennes pappa ville skydda satte stopp för det. Låt oss göra allt vi kan för att ingen ska behöva gå samma öde till mötes.

Philip Botström, förbundsordförande SSU och Andrea Törnestam, förbundssekreterare SSU