Philip Botström SSU ordförande

Se över det fria skolvalet, fullfölj 90-dagarsgarantin och växla upp bostadsinvesteringarna. Regeringen måste göra jämlikhet till huvudinriktningen i svensk politik, skriver SSU:s ordförande Philip Botström.

Att ojämlikheten ökar snabbare i Sverige än i något annat jämförbart land är inte längre någon nyhet.

När regeringen lägger fram sin budget nästa vecka finns en gyllene möjlighet att påbörja arbetet för ökad jämlikhet. Målet måste vara att Sverige återigen ska ta täten som världens mest jämlika land. Men de politiska lösningar som hittills presenterats är långt ifrån tillräckliga för att bryta trenden med växande ojämlikhet.

Den ökande ojämlikheten har flera orsaker. Det handlar om skolan, som blivit allt mer segregerad. Det handlar om arbetslösheten, som är särskilt hög bland unga som saknar gymnasieutbildning. Det handlar om den enorma bostadsbristen som omöjliggör för stora grupper att få ett tryggt boende.

I det läge Sverige befinner sig behöver regeringen lägga fram en budget som möter dessa utmaningar. Den röda tråden i regeringens budget behöver vara ökad jämlikhet. De satsningar hittills presenterat är som bäst plåster på såren.

SSU vill lyfta fram tre områden som regeringen särskilt behöver prioritera för att öka jämlikheten: satsningar för att bryta skolsegregationen, fullfölja 90-dagarsgarantin och ett investeringspaket till nya bostäder.

Bryt skolsegregationen.
Skillnaderna mellan barns skolresultat ökar. Den största orsaken är föräldrarnas utbildningsbakgrund. Bland barn till föräldrar med lägre utbildning var 42 procent obehöriga till gymnasiet enligt siffror som Skolverket släppte för ett år sedan. Den siffran har ökat kraftigt de senaste tio åren. Det fria skolvalet är en av orsakerna till den ökande ojämlikheten i skolan, något som Skolverkets generaldirektör Anna Ekström flera gånger påpekat.

Att något behöver göras är tydligt. Inför höstbudgeten har det bland annat aviserats stöd till skolor med låga studieresultat och höjt schablonbelopp till skolor som tar emot asylsökande. Det är bra första steg.

Nästa steg måste vara att utbildningsministern skyndsamt utreder hur det fria skolvalet kan reformeras för att inte spä på ojämlikhet. En viktig åtgärd är att göra om finansieringssystemet av skolan. Flera kommuner har system så att skolpengen viktas efter socioekonomisk status, det borde regeringen införa över hela Sverige.

Fullfölj 90-dagarsgarantin.
Redan i vårbudgeten tog regeringen viktiga steg för att genomföra 90-dagarsgarantin: Ett utbildningskontrakt med studier på heltid eller kombinerat med jobb eller praktik och en satsning på traineejobb kommer betyda mycket för de unga som saknar jobb och utbildning.

Dock behöver ambitionsnivån i de satsningar som ska presenteras i höstbudgeten vara betydligt högre om regeringen menar allvar med att komma till rätta med den höga ungdomsarbetslösheten.

Investeringspaket till nya bostäder.
Den nuvarande situationen på bostadsmarknaden ökar ojämlikheten. Hundratusentals unga står redo att flytta hemifrån, men endast de med föräldrar som kan stå för kontantinsatsen har en reell möjlighet att inom en rimlig tid få tag på ett tryggt boende. Att regeringen växlar upp bostadspolitiken, som många år har fått stå tillbaka till förmån för stora skattesänkningar, är välkommet men inte tillräckligt.

Studentbostadsföretagen beräknade i juli att det behövs 19 000 studentbostäder. Om det underskottet ska täckas behövs betydligt större insatser.

Sverige kan återigen bli världens mest jämlika land. Det arbetet måste påbörjas nu. Men då måste regeringens fokus vara att göra jämlikhet till huvudinriktningen i svensk politik.

Philip Botström, ordförande SSU