EU:s krismöte om flyktingläget måste bli starten för ett solidariskt och humant flyktingmottagande, skriver socialdemokraterna Sara Mellander, Elin Brusewitz och Hanna Asp.

Bilderna på pojken Alan som ligger död i sanden har väckt enorma reaktioner.

Mätningar visar att stödet för flyktingmottagande har ökat med många procentenheter, överallt talar man om det vidriga som sker på Medelhavet. Det krävdes en bild av ett barn som kunde ha varit vårt eget för att också sorgen över alla de tusentals människor som dör varje år skulle bli vår.

Men vi får aldrig glömma att varje flykting som dör på Medelhavet är en människa. De är alla människor som flyr ett helvete av krig och förföljelse för ett tryggare liv i Europa.

Under veckan har rekordbelopp samlats in till ideella föreningar och FN:s flyktingorgan UNHCR. Det ser ut som om en europeisk folkrörelse har startat. Det är hoppingivande och stärkande att så många människor äntligen höjer sina röster och gör vad de kan för att visa solidaritet med människor i nöd.

Men enskilda människors välvilja kan aldrig bli en garant för att mänskliga rättigheter efterföljs. När bilderna av misär blir för många i media och vi stänger av för att slippa se måste det politiska systemet stå stabilt.

Hittills i år har 2 500 människor dött på Medelhavet i desperata försök att ta sig till Europa. Ansvaret vilar tungt på EU:s axlar. Det är EU som har byggt murar runt Europa med hjälp av förordningar och bestämmelser som syftar till att göra det så svårt som möjligt att söka asyl.

Transportörsansvaret och Frontex, EU:s myndighet för gränskontroll, tvingar människor ut på de livsfarliga resorna över Medelhavet. Och enskilda medlemsländer skapar egna hinder – det senaste exemplet är Ungern som bygger ett 175 km långt och fyra meter högt stängsel längs gränsen mot Serbien.

Det behövs legala, säkra vägar in i EU och det måste bli möjligt att söka asyl även utanför unionens gränser. Dublinförordningen, som innebär att en asylansökan ska prövas i första ankomstland, måste skrotas. EU kan inte byggas på principer om privilegier för de som befinner sig innanför gränserna och en mur mot dem utanför.

Det är en försvinnande liten del av alla syrier på flykt som når Europa, ett fåtal procent. EU kan ta emot fler och EU har råd att ta emot fler. Men framförallt: EU måste sluta förvägra flyktingar deras mänskliga rättighet att söka asyl.

EU:s flyktingpolitik får fruktansvärda konsekvenser. Den 14 september samlas medlemsländerna för ett krismöte i Luxemburg. För att EU överhuvudtaget ska ha något existensberättigande måste det mötet bli starten för ett solidariskt och humant flyktingmottagande.

Fokus måste skifta från skapandet av yttre gränser till öppenhet och medmänsklighet. Avskaffa Transportörsansvaret och upphäv Dublinförordningen. Låt inte en enda människa till drunkna i Medelhavet.

Sara Mellander, ordförande för Avantgarde Unga S-kvinnor, Skåne
Elin Brusewitz, socialdemokratisk regionpolitiker, Skåne
Hanna Asp, socialdemokratisk kommunpolitiker, Malmö