Olle Ludvigsson, EU-parlamentariker (S).
Olle Ludvigsson, EU-parlamentariker (S).

Konsumenterna betalar alldeles för högt pris för att betala med kort. Det är nu hög tid att på allvar ta tag i de alltför höga kortavgifterna i Europa. Det skriver EU-politiker Olle Ludvigsson (S).

Det är för dyrt för konsumenten att betala med kort. På marknaden för kortbetalningar i Europa tar framför allt bankerna – men delvis också handlarna – ut överdrivna avgifter som konsumenterna tvingas täcka. Detta är varken rationellt eller rimligt. När EU-parlamentet på torsdag röstar om nya EU-regler för kortbetalningar måste det göras glasklart att konsumentens ställning ska stärkas.

De elektroniska betalningarna – via kort, internet och mobil – behöver öka. Samtidigt som möjligheten att betala med kontanter bör finnas kvar i vissa sammanhang är det bra för samhällsekonomin om de elektroniska transaktionerna tar en större del av betalningsvolymerna. Särskilt viktigt är det att få fart på de gränsöverskridande elektroniska betalningarna i Europa. För både företag och konsumenter finns det massor att vinna på en större europeisk e-handel.

Ett viktigt hinder mot denna utveckling är de alltför höga avgifterna för kortbetalningar.

Dels tar bankerna i samförstånd ut skyhöga förmedlingssavgifter av varandra i de stora kortsystemen. Avgifterna är ofta långt högre än omkostnaderna. Nivåerna varierar mellan EU-länderna, men det kan röra sig om avgifter på flera kronor även för en liten transaktion. Detta är väldigt lönsamt för bankerna själva, men leder till höga kostnader för handlare och konsumenter. I slutändan tvingas konsumenterna till stor del stå för bankernas utomordentliga vinster för kortverksamheten.

Dels har handlare i en rad EU-länder ovanan att kräva orimliga tilläggsavgifter vid kortköp. Avgifter på cirka 50 kronor och uppåt är inte ovanliga. I Sverige är sådana avgifter inte tillåtna, men svenska konsumenter drabbas ändå när de t ex handlar resor via nätet från företag i andra EU-länder.

Efter tuffa förhandlingar – där jag och övriga europeiska socialdemokrater hårt drivit konsumentintresset – finns det inför omröstningen en uppgörelse om att pressa ner kortavgifterna.

  • Det ska sättas skarpa tak för förmedlingsavgifterna i kortsystemen (till exempel Visa och Mastercard). Dessa avgifter ska för betalkort (debit cards) inte få var högre än den lägre av nivåerna 7 eurocent / 0,2 procent per transaktion. För kreditkort (credit cards) ska maxgränsen vara 0,3 procent per transaktion. Taken ska gälla såväl nationella som gränsöverskridande transaktioner. Medlemsländerna ska kunna fastställa lägre nationella tak.
  • Det ska införas ett europeiskt förbud mot tilläggsavgifter kopplade till de största kortsystemen (framför allt Visa och Mastercard). Medlemsstaterna ska även ha rätt att på nationell nivå utvidga det förbudet till att gälla alla kortbetalningar. Med denna lösning kan det svenska totalförbudet mot tilläggsavgifter behållas samtidigt som tilläggsavgifterna för ett stort antal transaktioner i andra EU-länder tas bort.

Uppgörelsen är inte perfekt. Bland annat kan det föras en fortsatt diskussion om hur taken i detalj ska utformas. Den generella inriktningen är dock helt riktig. En rejäl reform av detta slag skulle ge lägre kostnader för konsumenten och en mer effektivt fungerande kortmarknad.

Därför är det viktigt att uppgörelsen står sig genom omröstningen. Därför är det också viktigt att medlemsländerna i rådet lyssnar noga på vad parlamentet har att säga i de kommande förhandlingarna mellan parlamentet och rådet om den slutgiltiga utformningen av lagstiftningen.

Det är nu hög tid att på allvar ta tag i de alltför höga kortavgifterna i Europa.

Olle Ludvigsson (S), EU-parlamentariker och kandidat i EU-valet