Trots lågkonjunktur och ekonomisk osäkerhet lyckades Musikhjälpen få in den näst största summan i programmets historia.

Musikhjälpen lever verkligen upp till ordspråket ”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något” och visar att om alla gör något så blir också mycket gjort.

Musikhjälpen är ett radio- och tv-program som sänds en vecka i december varje år. Tre programledare sänder under en veckas tid inifrån en glasbur som placerats på ett torg någonstans i Sverige. Programmet sänds live i P3 dygnet runt och visas även som tv-program på SVT.

Syftet är att via Radiohjälpen samla in pengar till ett välgörande ändamål. Under veckan gästas programmet av uppträdande artister, organisationer och initiativtagare till insamlingar som berättar om sitt arbete.

Engagemanget var så stort att Swish fick driftstörningar

De som engagerar sig i Musikhjälpen är i hög grad yngre människor. Barn och studenter är både de främsta lyssnarna/tittarna och de som engagerar sig mest i olika insamlingar. Insamlingarna sker genom insamlingsbössor, auktioner och lotterier och engagemanget sprider sig till föreningar, företag och andra organisationer.

Under temat Ingen ska behöva dö av hunger sändes Musikhjälpen i år för första gången från Växjö. Totalt gav årets insamling 59,5 miljoner kronor och det skänktes pengar över en miljon gånger. Alltså, trots den ekonomiska lågkonjunkturen där högre räntor har minskat konsumtionsutrymmet och arbetslösheten dragit iväg, lyckades några av samhällets mest ekonomiskt resursmässigt svaga grupper samla ihop nästan 60 miljoner kronor!

I år fanns ett larm monterat i buren som skulle börja tjuta ifall någon skänkt över en miljon kronor på en och samma gång. Det hände aldrig. Istället fick Musikhjälpen genom många mindre gåvor in över en miljon kronor på bara några få minuter i en så kallad Swish-flashmob. Engagemanget var så stort att Swish fick driftstörningar. Det visar att när många hjälps åt och alla gör lite grann, blir resultatet ändå stort.

Behoven av hjälp i världen är på historiskt höga nivåer. Det gäller både nyhetsaktuella konfliktområden som Gaza och Ukraina, men kanske ännu viktigare är de områden som det sällan rapporteras om. I Sydsudan har fyra år av torka och efterföljande översvämningar lett till att över 1,4 miljoner människor lider av akut undernäring. I Etiopien har torkan gjort att 11,8 miljoner människor står inför svår hunger.

Allt fler hungerkatastrofer förstärks av de klimatförändringar som vi i rikare länder bidragit mest till. Trots att det moraliskt rätta vore att göra precis tvärtom, har Sverige nu sänkt biståndet till nivåer som utifrån BNP inte varit så låga på över 20 år. Ett vanligt argument är att vi inte har råd och måste prioritera Sverige.

Musikhjälpen visar att vi visst har råd. Världen behöver inte fler miljonärer som ska skänka stora belopp. Världen behöver fler människor med samma medmänsklighet och känsla för solidaritet som alla de som är med och bidrar i Musikhjälpen.