Bild: stock.xchng

Alla kan vi göra något för att stoppa det våld som vi bevittnar i hemmet, på gatan, på sociala medier eller som vi på andra sätt får vetskap om. Nu drar vi igång kampanjen #Aktivåskådare.

Vi möts av en aldrig sinande ström av nyheter om kvinnor och flickor som utsätts för psykiskt, sexuellt, och fysiskt våld av män och pojkar varje dag, i hela världen. De senaste månaderna har vi gång på gång mötts av brister i det svenska rättssamhällets syn på samtycke vid sex, rätten till den egna kroppen och vad som ska betraktas som våld.

Pojkar och män står för majoriteten av våldet mot kvinnor och flickor, men trots det ligger fokus ofta på den utsatta och den ansvariga för våldet skyddas av en kompakt tystnad. Även åskådare osynliggörs och deras ansvar och potentiellt positiva inverkan lyfts sällan fram även om det ofta finns personer i den utsattas närhet som haft vetskap om övergreppen.

I dag den 25 november är det Internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor som instiftades av FN 1999. I dag startar också 16 Days of Activism som pågår fram till Internationella dagen för mänskliga rättigheter den 10 december.

I samband med detta drar Män för Jämställdhet igång kampanjen #Aktivåskådare för att inspirera och uppmana alla att förebygga och stoppa våld i sin vardag. Alla kan vi göra något för att stoppa det våld som vi bevittnar i hemmet, på gatan, på sociala medier eller som vi på andra sätt får vetskap om.

Det går att göra något före, under och efter en våldshändelse, oavsett om det rör sig om sexuella trakasserier i skolan eller en våldtäkt. Vi kan välja att vara aktiva, och inte passiva, åskådare genom att ingripa på olika sätt och våga stå upp för oss själva och varandra.

Våld berör oss alla och därmed måste insatserna för att förebygga och motverka våld ske på alla nivåer i samhället. Ytterst är det regeringen som har ett ansvar för detta arbete men det finns en styrka i att ingripa i det lilla. Vi kan alla påverka vår närmiljö och förhindra eskalerande våldssituationer genom att visa att vi ser, att vi finns till som stöd för personer i vår omgivning och att vi vågar säga ifrån när personer runt omkring oss uttrycker sig nedsättande om kvinnor eller flickor.

14 år har gått sedan den 25 november blev en internationellt uppmärksammad dag, men våldet mot kvinnor har inte avskaffats utan är i högsta grad en del av flickors och kvinnors vardag.

Många känner en uppgivenhet och en känsla av att vilja göra något åt detta problem men vet inte vad. Vi fastnar ofta i samtal om utsatta och förövare. Forskning om våldsförebyggande metoder visar dock att ett fokus på att vi alla kan vara potentiellt aktiva åskådare i vår vardag är väldigt effektivt. Det tilltalar oss som personer som kan påverka och hjälpa och stötta varandra, att vi alla har ett gemensamt ansvar för hur vårt samhälle ska se ut.

Män för Jämställdhet vill därför lyfta att var och en har en positiv roll att spela i samhället och att det vi gör har betydelse – inget ingripande är för litet!

Magnus Loftsson och Tomas Agnemo, Män för Jämställdhet