Anneli Nordström Bild: Kari Kohvakka
Anneli Nordström Bild: Kari Kohvakka

Socialstyrelsens rapport visar ett tydligt behov av ökad bemanning i äldrevården. Men arbetsorganisation och utbildningssystem behöver också ses över. Det är både personalen och de äldre värda, skriver Annelie Nordström.

”Vi älskar våra jobb, men inte våra villkor”.

Så kan situationen sammanfattas för många av Kommunals medlemmar som jobbar på äldreboenden. De anställda vittnar i många fall om en hårt bantad bemanning och en resursbrist som tänjts till bristningsgränsen.

Kommunals medlemmar beskriver hur verksamheter fungerar för att de, vård- och omsorgspersonalen, vänder ut och in på sig själva för att få arbetsdagen att gå ihop. Ofta med sin egen hälsa som insats. Men effekterna slutar inte här.

Att de orimliga villkoren slår hårt mot fler än bara de anställda, lyfter Socialstyrelsen samt ordförande för pensionärsorganisationerna PRO, SPF Seniorerna, SPRF, SKPF och RPG TT på DN debatt. För det är de sjuka äldre som ytterst får bära bördan av en slimmad verksamhet. Nära nog vart tredje äldreboende har brister i bemanningen, konstaterar debattörerna.

Enligt Socialstyrelsens konsekvensbeskrivning visar inspektioner av särskilda boenden i 48 kommuner att 60 procent av boendena hålls låsta och obemannade under kortare eller längre tid av natten. Detta innebär att de äldre kan få tillbringa stora delar av nätterna utan tillsyn. Det här är långt ifrån den värdiga och trygga äldreomsorg som borde vara en självklarhet under livets sista del.

Debattörerna kräver att bemanningen förbättras och anpassas efter de äldres behov. De äldre och deras anhöriga måste dygnets alla timmar kunna förlita sig på en trygg och värdig äldrevård.

Kommunal håller med om detta, äldreomsorgen kan omöjligt fungera om det inte finns tillräckligt med personal. Men en god bemanning är inte tillräckligt, utan en utveckling av arbetsorganisationen är minst lika avgörande för en kvalitativ äldreomsorg.

SKL har talat sig varma för att ”tekniska hjälpmedel ska i högre utsträckning användas för att öka den enskildes trygghet och självbestämmande”. Kommunal ställer sig positivt till teknisk utrustning av olika slag, men det kan aldrig ersätta personal, utan måste ses som det komplement det är. För att uppnå god kvalitet i vård och omsorg måste personalen ges rätt förutsättningar för att ge professionell vård och omsorg. I kvalitetsjakten kan inte vård- och omsorgspersonalen rundas, utan måste snarare stärkas i sin profession.

En given grundförutsättning är givetvis att det finns professionell personal som kan se, bekräfta, tvätta, trösta, hjälpa och stödja. Bristen på undersköterskor är redan påtaglig i storstadsområdena och kommer inom kort att vara ett faktum i stora delar av vårt land. Det krävs en rejält utökad kapacitet i Komvux för att kunna utbilda de tusentals undersköterskor som krävs.

En kvalitativ äldreomsorg kräver en förbättrad bemanning, dygnet-runt-bemanning och en bemanning som lyssnar till de äldre. Vi menar att kvalitet sker i mötet mellan den anställde och den äldre. Säkerställ att det mötet kan ske, under de tider och former som de äldre efterfrågar. Säkerställ att våra medlemmar kan utföra sitt jobb, med den professionalitet och den kompetens som de besitter.

Kommunal välkomnar en ökad bemanning. Nu hoppas vi att regeringen gör detsamma och ger sitt medgivande och att SKL:s nya ledning ser behovet av ett nytt regelverk och stödjer detta, men att man samtidigt också ser över arbetsorganisationen och inte minst möjliggör ett utbildningssystem som kan möta upp behovet av bemanning.

Det är de cirka 90 000 äldre som bor på äldreboenden runt om i Sverige, deras anhöriga och den vård- och omsorgspersonalen som varje dag gör sitt yttersta för att ge alla äldre en lite bättre dag, värda.

Annelie Nordström, ordförande Kommunal