ledare På en tidigare militärflygbas utanför Eskilstuna finns, förutom ett stort antal kvadratmetrar, en kommun med förhoppningar på många nya jobb. Kommer det att gå bättre där än i New York?

I New Yorks stadsfullmäktige är det frågestund. Näthandelsjätten Amazon har sagt ja till etablering mot löfte om 3 miljarder i skatterabatter. 25 000 jobb har utlovats.
Politikerna undrar: Vad händer om arbetarna vill organisera sig fackligt? »Vi skulle inte gå med på det» blir det korthuggna svaret. »No sir, we should not agree on that.«
»Ni är i en stad som stöder facket. På frågan om ni tillåter fackanslutning svarade ni nej. Det är oförskämt«, säger en av ledamöterna.
Stämningen blir hätsk.
Två veckor senare drog sig Amazon ur affären.
»Amazon kom till stadsfullmäktige med en arrogant attityd. De försökte inte visa att de ville samarbeta med oss på våra villkor«, säger New Yorks borgmästare Bill de Blasio i dokumentären Amazons värld och fortsätter:
»I vilken värld finns det inga kritiker? Jo, i en totalitär värld. Det är kanske den värld som Jeff Bezos tror han har rätt till.«

Utan kollektivavtal gäller inte förtroendemannalagen.

Det har gått 26 år sedan världens i dag rikaste man, Jeff Bezos och hans hustru skickade ut de första bokpaketen från sitt hem.
I Sverige ses nog Amazon fortfarande främst som bokleverantör.
När världens största näthandelsföretag nu etablerar sig i Sverige har ofta de usla villkoren för lagerarbetare världen runt uppmärksammats.
Men affärsmodellen påverkar också medelklassen. För den grupp allt började med: författarna och deras verk, har nätjättens växande monopol och de Amazonpressade priserna blivit en fattigdomsfälla.
I USA har deras inkomster fallit med 42 procent sedan 2009. Författarna får så lite betalt av företag som Amazon att snart inte ens den mest talangfulla har råd att skriva. De som producerar, oavsett yrke, förlorar i Amazons värld.

Förra året levererade Amazon 3,5 miljarder paket, ett för varannan människa på jordklotet. Antalet anställda närmar sig en miljon. 56 procent av all näthandel i USA börjar på nätjättens webbportal. Företaget producerar egna filmer, datorer och har världens största webbmoln med över en miljon företag som kunder, exempelvis CIA, Zoom och Netflix.

Men marknaden är mättad på hemmaplan. Vartannat amerikanskt hushåll är redan medlemmar i deras kundklubb. Tillväxten får ske på annat håll.

På den tidigare militärflygbasen i Kjula utanför Eskilstuna finns förutom ett stort antal kvadratmetrar en kommun med förhoppningar på många nya arbetstillfällen. Även regeringen välkomnar.
Valet av plats följer ett mönster där Amazon etablerat sig på orter med små utsikter till andra jobb. Arbetslösheten bland kommunens 100 000 invånare ligger tre- fyra procent högre än snittet, med stor andel lågutbildade flyktinginvandrare och arbetslösa unga. Kostnaderna för socialt bistånd växer.
Därför blir de kritiska kommunpolitikerna få.
Detta trots att Amazon listats som en av USA:s farligaste arbetsplatser av amerikanska Naional Council for Occupational Safety and Health.
I en essä beskriver Jia Tolentino hur Amazons patenterade övervakning innehåller spårsändare som vibrerar när arbetarna rör sig för långsamt. Toarasterna klockas så att arbetare hellre kissar i pet-flaskor, av rädsla att förlora jobbet.

Kommunalrådet Jimmy Jansson (S), vars parti styr i Eskilstuna tillsammans med M och C sedan 2014 hoppas ändå att den svenska modellen ska vara en buffert. »Sverige ställer höga krav. Det är något även ett amerikanskt företag måste förhålla sig till«, säger han i SVD Näringsliv. (15 augusti).
Och fackförbunden är kristallklara: Ni är bara välkomna hit om ni accepterar den svenska modellen.
»På internationella fackliga konferenser har jag fått höra vittnesmål om hur Amazonanställda i Tyskland och England känner sig behandlade som robotar, säger Linda Palmetzhofer tillförordnad ordförande för Handels, som organiserar lagerarbetarna.
De pressade villkoren ger bolaget en orättvis konkurrensfördel, framhåller det tyska fackförbundet Verdi, som förgäves försökt få till ett kollektivavtal för sina fabriker sedan 2013. Företaget är »mycket svårt att ha att göra med«.
I dokumentären klagar stora och små företag på det »strypgrepp Amazon kopplat på dem«.

För verksamheten i Sverige har Amazon anlitat det schweiziska logistikföretaget Kuehne Nagel, som både är medlem i Transportföretagen och har kollektivavtal med bland annat Transportarbetareförbundet. Detta är onekligen ett styrkebevis för den svenska modellen Men vad väntar bakom knuten?
Har Amazon plötsligt blivit anständigt? Kommer de rucka på sin stålhårda antifackliga policy och skriva på ett lokalt fackligt avtal? I så fall är det inget mindre än en sensation.
Men ett sådant avtal är avgörande för arbetsmiljön. Utan kollektivavtal gäller nämligen inte förtroendemannalagen. Om det saknas blir det med andra ord olagligt att arbeta fackligt på Amazon.

»På längre sikt tvivlar vi starkt på att företaget kommer att fortsätta samarbeta med facket«, varnar representanter för Gigwatch.
Ikea är liksom Amazon ett innovativt effektivt distributionssystem som är vinstgivande och globalt. Men Ikea är även respekterat samt har avtal med facket. Det är alltså fullt möjligt att vara både schysst och lönsam.
Världens största näthandelsplats hotar istället individens integritet, löntagarnas intressen och undergräver möjligheten till företag som vill konkurrera schysst.
Nu måste världens starkaste fackföreningar hålla i och hålla ut för villkor som inte slår ut företag och jobb.