TCO:s utredare Kjell Rautio och forskaren Björn Johnson har granskat en nyutkommen rapport från Försäkringskassan. De menar att Försäkringskassan förskönar verkligheten. I rapporten hävdas det att ”ett par procent” av de som har utförsäkrats varit hänvisade till socialbidrag. Rautio och Johnson menar att andelen som haft försörjningsproblem är mycket, mycket högre. Och att myndigheten i praktiken tagit ställning för regeringens politik.

Kanske är exemplet Försäkringskassan inget undantag. Finns det fler myndigheter som agerar på ett tvivelaktigt sätt? De borgerliga partierna har ju tidigare kritiserat socialdemokratiska regeringar för att politisera förvaltningen. Göran Perssons utnämningspolitik var en stor sak i valrörelsen 2006, med omfattande bevakning av medierna. Måhända är det dags för en granskning av Fredrik Reinfeldts politik på detta område?

För den som läser Arbetsförmedlingens pressmeddelanden inställer sig frågan om myndigheten har fått något slags propagandauppdrag från arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin. I april hette det i ett pressmeddelande från myndigheten att ”nedgången på arbetsmarknaden planar ut”. Antalet lediga platser ökade och antalet varsel minskade. Arbetslösheten var visserligen mycket högre än 2009, men Arbetsförmedlingens prognoschef meddelade trots det att ”med viss försiktighet kan jag säga att sysselsättningen inte minskar längre”. Den 15 maj kom nya glädjande nyheter. Rubriken löd: ”Försiktig optimism på arbetsmarknaden”. Det är, skrev Arbetsförmedlingen, ”nu tydligt att arbetsmarknaden är på väg mot en återhämtning”.

Mot detta kan man ställa Statistiska centralbyråns strikta redovisning av statistik. SCB kan inte identifiera någon ”statistiskt säkerställd förändring” av antalet sysselsatta det senaste året. Antalet kvinnor med fast anställning har däremot minskat med 69 000. Och antalet arbetslösa har ökat med 80 000 personer sedan motsvarande månad 2009. Arbetslösheten ligger nu enligt SCB på 9,8 procent (eller 9,3 procent om man ”säsongsrensar” siffrorna).

9,8 procents arbetslöshet i april 2010 är alltså en ökning med 1,5 procentenheter sedan april 2009!

Värre är också att antalet arbetslösa som varit utan jobb mer än 26 veckor – det vill säga långtidsarbetslösa – har ökat med 54 000 det senaste året. Antalet personer som inte är en del av arbetskraften (alltså de som inte jobbar, går en arbetsmarknadsutbildning eller är anmälda som arbetslösa) visar inte ”någon statistiskt säkerställd förändring på ett års sikt”. Antalet sjuka har dock minskat.

Det är intressant att jämföra SCB:s krassa och vetenskapligt gedigna undersökningar med Arbetsförmedlingens förhoppningsfulla proklamationer om ”försiktig optimism” och att ”nedgången planar ut”. Inför förra valet talade Anders Borg om att målet var full sysselsättning. De borgerliga partierna anses ha vunnit på jobbpolitiken och sin variant av ”arbetslinjen”. ”Utanförskapet” skulle bekämpas. Fakta inför valet 2010 är att arbetslösheten ligger på 9,8 procent. Med alla rimliga mått mätt är det fråga om massarbetslöshet.