Resonemanget att egenanställningar skapar maktlöshet för de anställa bygger på en missuppfattning, skriver Stephen Schad, ordförande i branschorganisationen Egenanställningsföretagen.

Egenanställningar ökar snabbt i Sverige och under förra året var över 18 000 personer egenanställda. Det är fullt förståeligt att det här snabbväxande fenomenet väcker frågor och funderingar.

I korthet går egenanställning ut på att kunna fakturera utan att ha ett eget företag. Det blir möjligt genom att en person anställs av ett egenanställningsföretag och därigenom får rätt att förhandla om uppdrag för företagets räkning.

I en ledare är Daniel Mathisen kritiskt till en utveckling på den svenska arbetsmarknaden som han menar präglas av otrygghet och maktlöshet för de som arbetar. Som exempel på den här utvecklingen lyfter han fram egenanställningar. Tyvärr bygger det resonemanget på en missuppfattning om vilka som är egenanställda.

De allra flesta egenanställda har i själva verket en annan huvudsaklig anställning och använder egenanställningen för olika sidoprojekt. Vissa av de här sidoprojekten växer med tiden i omfattning och blir mer av en heltidssyssla. I det läget går ofta den egenanställde över i en fast anställning eller startar ett företag. Det finns också en del arbetslösa som väljer egenanställning för att testa en affärsidé i stället för att starta ett eget företag.

Egenanställningar tränger inte ut existerande trygga jobb och ersätter dem med mer otrygga. I stället är det en möjlighet som kan skapa nya jobb och företag. På så sätt kan egenanställningar bygga broar mellan människor och nya arbeten.

Med det sagt bör också vi i egenanställningsbranschen vara ödmjuka. Branschen har vuxit snabbt och har inte alltid hunnit få alla delar på plats för att garantera så goda arbetsvillkor för de egenanställda som vi skulle önska. Därför arbetar vi i branschorganisationen Egenanställningsföretagen med en rad åtgärder för att öka tryggheten. Bland annat arbetar vi för att skapa branschstandarder som syftar till att skapa så trygga och rättvisa villkor som möjligt för de egenanställda.

Påtvingat företagande eller ofrivilliga egenanställningar är naturligtvis inget vi eftersträvar. Vad vi vill är att göra det enkelt och tryggt att ta makten över sitt eget arbete.

Stephen Schad, ordförande i branschorganisationen Egenanställningsföretagen