Israels mörkläggning efter Mavi Marmara understryker att landet nu demonstrativt väljer bort Europa. Vid tidigare övergrepp har internationella fördömanden haglat, men aldrig lett till politiska konsekvenser. Det är dags att ändra mönstret. Men ansvaret ligger inte bara i avlägsna politiska rum, utan även hos vanliga medborgare. Dödandet och ockupationen måste få ett slut.

• En oberoende utredning, under FN och med rätt att rekommendera åtal är självklar. Alla tillfångatagna aktivister måste ovillkorligen friges. EU får inte svaja en millimeter.

• Det är lika viktigt att konvojerna till Gaza fortsätter. Ytterligare ett fartyg är på väg. Fler måste lastas. Detta är en parallell till 1960-talets Freedom Rides när aktivister från norra USA åkte bussar in i den segregerade Södern. Många av dem misshandlades och var nära att dödas, men resorna fortsatte.

• Att suspendera EU:s frihandelsavtal med Israel är enkelt. Kravet att det åter börjar gälla samma dag blockaden av Gaza hävs är lika enkelt. Sveriges regering ska vara tydlig om detta. Det bör vara givet löfte från de rödgröna.

• Nu är ett bra tillfälle att göra nya försök att få in Goldstonerapporten om Gazakriget i det internationella rättssystemet. Övergreppen under kriget – både Israels och Hamas – är varbölder som bara kan punkteras av Internationella brottsmålsdomstolen.

• EU har pågående sanktioner av olika slag mot ett tjugotal länder. Om Israel vägrar acceptera en internationell utredning av skjutandet på Mavi Marmara är det dags för smart valda sanktioner.

• Att genomföra U21-landskampen i fotboll mot Israel i Tel Aviv på fredag är ett hån mot de som dödats. Inga svenska idrottare till Israel!

Frågan om bojkotter är en som bara kan avgöras av det civila samhället – av oss i de kulturföreningar, idrottsklubbar, arbetsplatser, skolor och universitet där vi verkar. Nu behövs en bred diskussion. Ansvaret är vårt. Under hela 2000-talet har olika initiativ funnits vid universitet i Storbritannien, Kanada, USA och Frankrike, i många fall kopplat till det palestinska uppropet PACBI. Den har gällt kulturell och akademisk isolering.

Frågan är komplicerad. De israeliska individer och organisationer som motarbetar ockupationen måste man ju samtidigt stärka utbytet med. Att sluta spela fotboll och tennis är enkelt. Men vilka principer gäller för film, litteratur och forskning? I en lång intervju i israeliska Haaretz diskuterade nyligen den amerikanska queerfeministiska filosofen Judith Butler den så kallade BDS-rörelsens principer.

Det är dags för svenska folkrörelser och människorättsorganisationer att nu samla sig för en liknande diskussion. Bojkotter är svåra – men rätt använda tar de djupt.