Recep Tayyip Erdoğan (Wikimedia)

debatt De senaste dagarna har 17 folkvalda socialdemokrater arresterats i Turkiet. Vi kräver att EU agerar mer kraftfullt, skriver Socialdemokraternas Johan Hassel och Serkan Köse.

Medan världens mediala ljus är riktat på Coronakrisen passar auktoritära ledare på att trycka tillbaka demokratin och sätta rättsstatens principer ur spel. Recep Tayyip Erdoğans Turkiet hör till de allvarligaste exemplen.

Bara de senaste dagarna har 17 folkvalda politiker arresterats. Alla 17 tillhör Socialdemokraternas systerparti HDP. Oppositionspartiet är på frammarsch och utmanar Erdoğan om makten. När vårt andra systerparti CHP vann borgmästarvalet i Istanbul förra året, med starkt stöd och uppslutning från andra oppositionspartier bland annat av HDP, var det ett bevis på att en stor del av den turkiska befolkningen önskar sig ett annat Turkiet. I skuggan av Corona håller nu Erdoğan på att rensa ut sina politiska motståndare med odemokratiska medel inför valet 2023.

Situationen för de mänskliga rättigheterna i Turkiet fortsätter att trappas upp och bli allt allvarligare. Rättsstatens principer har helt satts ur spel. Utvecklingen för yttrandefriheten och det fria ordet är alarmerande. Den turkiska regeringen gör allt i sin makt för att tysta oppositionella krafter och oliktänkande. För de som vågar ifrågasätta och uttala sig kritiskt om regeringen, följer kraftfulla repressalier.

Att demonstrera är tydligen att vara emot den turkiska staten.

Turkiet under Erdogans ledning har en lång historia av att attackera och fängsla företrädare för landets opposition. HDP:s tidigare ledare Selahattin Demirtaş och Figen Yüksekdağ sitter fängslade sedan flera år tillbaka efter politiskt riggade rättegångar. Europadomstolen för mänskliga rättigheter kom i november 2018 fram till att fängslandet av Demirtas saknade rättslig grund, var politiskt motiverat och en attack mot yttrandefriheten.

De folkvalda politikerna från HDP har arresterats på ytterst diffusa grunder. De ska ha ”skadat statens enighet och integritet” genom att 2014 ha demonstrerat mot ISIS belägring av staden Kobanke i Rojava, i norra Syrien. Att demonstrera är tydligen att vara emot den turkiska staten. Något som i Sverige, EU och andra demokratiska länder betraktas som att praktisera en av sina medborgerliga rättigheter. Det blir dessutom tydligt på vems sida Erdoğan står vad gäller ISIS.

Det var det kurdiska folket i norra Syrien som stod på frontlinjen mot ISIS, med starkt internationellt stöd för att bekämpa terrorgruppen och det förtryck och terror som de står för. Sverige, EU och flertalet andra länder står i tacksamhetsskuld för de insatser de gjorde. Insatser som också gör oss i Europa och Sverige säkrare. Det är vår och EU:s skyldighet att stå upp för de folkvalda representanterna på samma sätt som vi stöttade de som bekämpade ISIS.

Folkvalda måste tillåtas att verka i enlighet med sitt demokratiska mandat. Fri opposition och media är förutsättningar för ett pluralistiskt demokratiskt samhälle. Vi fördömer skarpt massarresteringen och anser att alla folkvalda som är frihetsberövade omedelbart ska släppas fria, tillåtas återgå till sina politiska funktioner och återförenas med sina nära och kära. Fängslandet av folkvalda politiker strider mot folkets vilja och mot internationella konventioner om de mänskliga rättigheterna.

Situationen i Turkiet är ytterst alarmerande. Därför kommer vi socialdemokrater fortsatt ta initiativ till att uppmärksamma situationen och bidra till att yttrandefriheten tillgodoses och att respekten för mänskliga rättigheter efterlevs. Vi kräver att EU agerar mer kraftfullt mot Turkiet och vi stödjer HDP i deras kamp för frihet och demokrati. Det turkiska folket måste återfå sina grundläggande rättigheter att uttrycka åsikter och välja sin framtid.

 

Johan Hassel, internationell sekreterare, Socialdemokraterna

Serkan Köse, riksdagsledamot, Socialdemokraterna