Här bemöter Dagens Samhälles reporter Thord Eriksson de uppgifter som framkommer i Dagens Arenas artikel “Allvarligt att bli påhoppad för att man gör sitt jobb

Den 20 oktober 2010 polisanmälde en av Koppargårdens sjuksköterskor vd:n för företaget Trygg Hälsa, som stod för läkarnärvaron på äldreboendet. Enligt anmälan hade vd:n uppträtt hotfullt och yttrat sig kränkande.

Händelsen var följden av en konflikt mellan läkare och sjuksköterskor som snart skulle trappas upp ytterligare. Så småningom gjorde Vårdförbundet en anmälan hos Arbetsmiljöverket som strax innan jul 2011 gav sitt yttrande:

”Sjuksköterskor vågar inte, av rädsla för att bli anmälda och skuldbelagda av läkarorganisationen, rapportera sådana avvikelser i den medicinska omvårdnaden som de är skyldiga att rapportera. Problemen orsakar obehag, frustration, otrygghet och vantrivsel för många av sjuksköterskorna.

[…] De beskrivna svårigheterna i samarbetet påverkar den psykosociala arbetsmiljön negativt för sjuksköterskorna, och medför i förlängningen risk för ohälsa. Det finns oro för att de nuvarande svårigheterna ska fortsätta även när kommunen övertar driften av Koppargården.”

Trots att konflikten var påtaglig och dramatisk för stora delar av personalen på Koppargården tog Stockholmsstadsdelen Hässelby-Vällingbys medicinskt ansvariga sjuksköterska (MAS) Marie Sundström aldrig någon notis om den.

Bara några veckor efter att läkarbolagets vd polisanmälts gav hon istället samverkan mellan sjuksköterskor och läkare på Koppargården högsta betyg i en kvalitetsgenomgång av verksamheten på äldreboendet.

När läkarna beskrev vanvård på Koppargården sa hon till media att hon inte betvivlade deras utsagor. Men varken hon eller Trygg Hälsa hade framfört några iakttagelser till Socialstyrelsen, vilket på grund av allvaret i anklagelserna hade varit naturligt.

Inte ens när stadsdelsdirektören uppmanade henne att göra en lex Maria-anmälan hösten 2011, gjorde hon det.

Den enda part som under åren 2008-2011 anmälde svåra vårdhändelser på Koppargården till tillsynsmyndigheten, var Carema.

När jag i april 2012 intervjuade Marie Sundström frågade jag varför hon inte gjort någon anmälan.

”Det kan man fråga sig”, svarade hon kryptiskt.

Istället för att agera gick hon till media, men först ringde hon till Demensförbundet och frågade om råd, enligt förbundssekreteraren Monika Titor som jag talade med 2012 (närmare bestämt den 23 april, strax före klockan tre på eftermiddagen).

Marie Sundström och Demensförbunds ordförande Stina-Clara Hjulström hävdar något annat. Det får stå för dem.

I en annan intervju med Marie Sundström upprepade hon tre gånger att hon aldrig påstått att det förekommit vanvård på Koppargården. Detta tog hon senare tillbaka, samtidigt som hon hävdade att den bandade intervjun aldrig hade ägt rum.

Hennes inkonsekventa och ibland orediga sätt att yttra sig går igen i utsagorna om hygienen på Koppargården. Vid stadsdelsnämndens sammanträde i april 2011 presenterade Marie Sundström en kvalitetsgenomgång där hon gav full poäng till hygienrutinerna på boendet.

När hon vid samma tillfälle intervjuades av Sveriges Televisions Dokument Inifrån uppgav hon att hygiensituationen var det värsta hon sett under sina år som MAS.

Full pott på papperet, bottenbetyg framför kameran.

Ett av hennes påståenden som fått mest medialt genomslag har handlat om bemanningen på Koppargården. Marie Sundström har återkommande hävdat att sjuksköterskorna var för få och att Carema bröt mot avtalet med Stockholms stad.

De tjänstmän vid förvaltningen som hade till uppgift att följa upp avtalet och metodiskt var på plats och räknade personal i tjänst, hävdade det motsatta.

Den mest grundliga analysen av bemanningen torde vara den som revisionsföretaget PWC genomförde på Caremas uppdrag försommaren 2011.

När Carema redovisade granskningen i augusti 2011 drog stadsdelsförvaltningen slutsatsen att avtalet följts, trots att PWC konstaterat att företaget vid några tillfällen lämnat in felaktiga uppgifter om bemanningen.

Däremot dömdes Carema att betala ett vite på drygt 11 miljoner kronor eftersom genomlysningen påvisat att personal inte vidareutbildats i överenskommen omfattning. Enligt avtalet skulle 34–36 anställda årligen ha skickats till skolbänken. Men i snitt utbildades inte fler än 14 personer per år.

Som en jämförelse kan nämnas att totalt sju personer utbildades under 2013, trots att utbildningsbehoven knappast blev mindre när Stockholms stad tog över driften igen.

När jag läser Marie Sundströms intervjusvar i Dagens Arena reagerar jag över hur hon betraktar sin del i att det bedrevs vård och omsorg av tvivelaktig kvalitet på Koppargården innan Carema tog över 2008. ”Jag har inget driftansvar”, säger hon.

Enligt patientsäkerhetsförordningen ska dock MAS se till att patienten får säker och ändamålsenlig vård inom kommunens ansvarsområde – mycket mer konkret kan ett ansvar inte formuleras.

Marie Sundström har däremot inget ansvar för den etablerade mediebilden av Koppargården. Hon kan inte lastas för att journalister nöjde sig med att använda henne som en av sina huvudkällor och att de struntade i att till exempel prata med fackförbundet Kommunals ombud på äldreboendet, som representerar den största yrkesgruppen.

När jag ringde honom i slutet av 2012 var det första gången han kontaktades av en journalist.

Media har mycket prestige att förlora (och en hel del trovärdighet och respekt att vinna) på att medge att mycket som sagts och skrivits har varit onyanserat, ibland direkt felaktigt och definitivt kränkande mot de anställda på Koppargården.

Den 14 november 2011 utmärkte sig Dagens Arena genom att hävda att personalen bokstavligen hade ihjäl de gamla.

”Vanvården av äldre på det av Carema drivna Koppargården är inte den första, tyvärr inte heller den sista, gången vi ser äldre vanvårdas till döds”, skrev Devrim Mavi, vilket är den grövsta anklagelse som har uttalats utanför kommentarsfält och sociala medier.

Det vore klädsamt om Dagens Arena nu tog tillfället i akt och reflekterade en smula kring detta.

 

Thord Eriksson

Reporter på Dagens Samhälle, författare till boken ”Folk dör här”.

Dagens Arena kommer under dagen att återkomma med ett svar