Moderaterna har plötsligt svängt om rätten till heltid och menar att det är för dyrt att införa. Vi kräver en förklaring, skriver Annelie Nordström, ordförande Kommunal.

Under flera år har Moderaterna påstått att de vill införa heltid i de kvinnodominerade välfärdstjänsterna – men inget har hänt. Nu plötsligt, när Socialdemokraterna presenterar ett konkret förslag om hur det kan gå till så är den moderata åsikten att det är fel, omöjligt och dyrt.

Vad menar Moderaternas partisekreterare Kent Persson egentligen?

Sveriges kommuner och landsting slog runt påsk larm om att 225 000 medarbetare behöver anställas i vården fram till år 2023 och de menar att framtidens jobb finns i välfärden. Bara undersköterskorna behöver bli 130 000 fler i omvårdnaden om de äldre och de funktionshindrade.

Svenska kommuner, landsting och välfärdsföretag står inför en gigantisk utmaning. Endast drygt 3 000 unga genomgår omvårdnadsprogrammet och ett antal tusen den motsvarande vuxenutbildningen varje år.

Vi är övertygade om att de förhållandevis tuffa arbetsvillkor som i dag gäller är den främsta orsaken till att många vänder ryggen åt jobben i vården.

Jäkt, stress och känsla av att aldrig ha möjlighet att gör ett kvalitativt bra jobb i kombination med usla anställningsvillkor är dagens verklighet i välfärdsjobben.

Kvinnor känner sig många gånger som andra klassens arbetskraft. Alltid ska just de pressas lite till – med tät helgtjänstgöring, delade arbetspass, allt för låg lön och så dessa ständiga deltider. Det är helt obegripligt att de där tjänsterna på 63,2 procent och 82,4 procent fortfarande existerar, det är ett uttryck för hur man ser på kvinnors arbete.

Vi är övertygade om att heltid skulle göra jobben mer attraktiva och förbättra arbetsmiljön för de anställda. Som arbetsgivare i kommuner och landsting kan också Moderaterna agera. Men frågan är hur de tänkt:

  • På vilka sätt avser (M) att gå till väga för att införa heltid?
  • Vilka analyser hänvisar (M) till när man påstår att heltid blir dyrt?
  • Är det (M):s uppfattning att välfärdstjänsterna över lag är bemannade så att personalen orkar jobba heltid och ända fram till pension?
  • Menar M att de anställda i välfärden ska välja mellan högre lön eller heltidsjobb?
  • Hur avser (M) att göra jobben i omvårdnadsyrkena så attraktiva att det blir möjligt att rekrytera tillräckligt antal de kommande åren?

Annelie Nordström, ordförande Kommunal